Ännu en triumf för danskarna

FILM

Svend - även kallad Svend Svett eftersom han alltid svettas som en gris - och Bjarne arbetar på ett slakteri i en liten dansk stad. Men deras chef är så odräglig att de bestämmer sig för att öppna eget. Från början går det inte så bra, men efter att Svend av misstag råkar ha ihjäl en karl och säljer honom som kycklingfiléer blir det fart på affärerna. Kunderna är som galna och köar varje dag utanför butiken vid öppningsdags för att komma över ”kylleryller-filéerna”.

Men en död elektriker räcker bara så länge. Och hur ska Svend och Bjarne lyckas skaffa nya råvaror?

”De gröna slaktarna” är utan omsvep en helt fantastisk film. Den är så bra att man nästan börjar tycka att danska är ett av världens vackraste språk. Mads Mikkelsen är fenomenal som den halvt sinnessjuka Sven och Nikolaj Lie Kaas är precis lika helgjuten som hans socialt handikappade kollega Bjarne. De gör varsitt porträtt av hopplöst hämmade män, men de gör dem med värme. Regissören Anders Thomas Jensen hade med dem båda i sin actionkomedi ”Blinkande lyktor” från 2000 och även om den filmen var grym så är den här ändå bättre.

”De gröna slaktarna” är ännu en triumf för dansk film, helt enkelt. Bisarr, vansinnig och ruskigt rolig - i all sin tragik.

De gröna slaktarna

Karolina Fjällborg