Här brakar allt åt helvete

till ”Tretton”

FILM
Foto: FOX
Huvudpersonerna Nikki Reed och Evan Rachel Wood.

Någon sa att "Tretton" är amerikanernas svar på "Fucking Åmål". Knappast!

Medan "Fucking Åmål" är film om att växa upp, hitta sig själv och stå upp för den man är brakar allt åt helvete i "Tretton". Här tappar de 13-åriga tjejerna minst sagt fotfästet och dras ner i missbruk, snatteri och diverse destruktiva sexuella experiment.

Filmen handlar om Tracy ( Evan Rachel Wood) som drömmer om att få hänga med de coola tjejerna på skolan. En dag blir hon sedd av den vilda, farliga, häftiga Evie ( Nikki Reed) och resan mot undergång tar sin början.

Manuset är skrivet av den då 13-åriga Nikki Reed själv efter egna erfarenheter och hon har också assisterat Catherine Hardwicke med regin, vilket marknadsförarna naturligtvis är snabba att påpeka.

Själv tycker jag att "Tretton" ger lite dålig smak i munnen. Ska vi chockas och förfasas över tonåringar av idag? Ska vi tycka att de är coola? Ska vi tänka, ack och ve, vart är samhället på väg? Jag vet faktiskt inte vad filmen vill säga och tycker mest den exploaterar unga på ett rätt cyniskt vis. Regissören håller sig jäkligt kall gentemot de två tjejerna.

Samtidigt är filmen sevärd. Tjejerna är bra som vilsna, revolterande tonåringar och gör åskådarna lika frustrerade som mamman över att det inte går att nå fram till dem. Fast mest briljerar Holly Hunter och det är hon som lyfter filmen. Hon gör ett hjärtskärande porträtt av Tracys mamma. Själv en före detta missbrukare ser hon hur dottern förändras utan att veta hur hon ska ingripa.

Karin Lindstedt