Jack Nicholson låtsades att hans mamma var en syster

Vill göra film om sin våldsamma uppväxt

FILM

LONDON

Jack Nicholson, 66, förhandlar med Hollywood och vill göra film om sin egen barndom. Det är en story som inte lämnar ett öga torrt.

Foto: ap
VÅLDSAM UPPVÄXT Jack Nicholson vill göra en film om hur han som barn slogs och blev bedragen av sin familj

Jack föddes utomäktenskapligt av den 17-åriga irländsk/katolska flickan June Nicholson, och låtsades under hela uppväxten att June var hans storasyster. Mormor Ethel May, kallad Mud, fick spela rollen av hans mamma.

Hela hans barndom var full av våld, lögner, bedrägerier och ett nätverk av svek. Inte förrän Nicholson var 37 år - och redan stor filmstjärna - förstod han hela sammanhanget. En ambitiös skvallertidning hade då gått igenom alla födelsecertifikat och andra dokument och kunde fastslå fakta som Jack inte hade en aning om.

Morfar bara försvann

Till exempel att morfar John en dag gick ut för att ta en öl och aldrig sedan dess har återfunnits. Och att mammans pojkvän John Rose, som brukade hämta Jack efter skolan varje dag, troligen inte var hans pappa. Trots att Jack alltid trott det.

Mamma June dog redan 1963. Mormor sju år senare. Under hela uppväxten var Jack, enligt egna ord, en slagskämpe som fick slå sig fram bland sina jämnåriga.

"Det var alltid mord i min närhet", säger han.

Den flerfaldigt Oscarsbelönade superstjärnan bevistade häromdagen premiären av sin nya film "Something"s gotta give".

När han kom till biografen bad han surt alla autografjägare att fara åt helvete.

Efter filmen var han på ett strålande humör och snällare än jultomten.

I hans ena näsborre fanns då en stor flaga av ett okänt, vitt pulver

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM