Det är dags för konungen att tala

Aragon erkänner sitt sanna jag

FILM

WELLINGTON. Det är dags för Aragorn att erkänna sitt sanna jag.

Det är dags för Aragorn att träda fram. Som kung.

Viggo som Aragon

Den heter "Sagan om konungens återkomst".

Aragorn är konungen. Isildurs arvinge. Mannen som på grund av sina förfäders misstag och svagheter inte riktigt velat gå ut med vem han är. När Frodo och de andra möter honom är det till och med under ett annat namn, Vidstige.

Viggo Mortensen har funderat mycket på sin rollfigurs inre.

- Aragorn har lärt sig att gömma sin identitet och sitt sanna jag under årtionden, säger Viggo Mortensen. Han har många röster, olika sätt att prata. Han har blivit skicklig på att gömma sitt innersta jag.

Att han döljer vem han är beror inte bara på tvekan.

- Sauron får inte veta att det finns en tronarvinge, säger Viggo Mortensen. På det viset, genom att operera hemligt, har Aragorn gjort mest nytta för Midgård.

Men det finns nackdelar med att alltid leva dold.

- Han har blivit så duktig på att gömma sig att han gömt det för sig själv också, säger han. Därför tar det ett tag för honom att psykologiskt komma ut och säga "det här är jag".

Vi har sett Aragorn kämpa mot nazgûl och orcher, slåss i stora batajer som Helms klyfta. Han är också en av de få som inser hur farlig Ringen är och inte vill komma nära den. Men Viggo Mortensen säger att Aragorns svåraste strid är den som sker i hans inre.

- Det är hårdare än att kämpa i slag eller hjälpa andra eller motstå ringens frestelse, säger han. Att vara sig själv, att våga vara det, är hans största utmaning.

Den sidan av rollfiguren tycker Viggo Mortensen är lätt att förstå.

- Jag kan identifiera mig med och det tror jag att många kan, säger han. En nära vän kan säga "var dig själv" när man försöker fatta ett viktig beslut. Vi säger mycket sådant. "Lyssna till ditt hjärta." "Följ ditt hjärta." "Lyd dina instinkter." Men ibland vet man inte vad det är.

- Man borde vara den som känner sig själv bäst, men ofta är det andra som gör det.

I de tre filmerna förändras Aragorn, men också de andra får veta mer och mer om honom. I den förlängda versionen av "Sagan om de två tornen" finns en scen där Éowyn, som är förälskad i Aragorn, bjuder honom på äcklig stuvning hon lagat. Hon är nyfiken på hans ålder. När han till sist säger 87 år förstår hon att han är en Dúnedain. Ett utvalt folk med tragiskt förflutet.

- Det är få som vet vem han egentligen är, säger Viggo Mortensen. När de lämnar Vattnadal vet Sällskapet inte vem han är. Sedan måste han inte bara möta deras förväntningar utan även sina egna.

Nu är vi i Gyllene salen i Edoras. Det är fest och firande efter slaget vid Helms klyfta. Ett högljutt party, men alla ljuden ligger på playback.

I studion hörs inte ett knyst från soldaterna. Det ser ut som världens högljuddaste krogkväll men i verkligheten tassar de så tyst de kan bakom Gandalf och Aragorn.

De två tittar på en suptävling mellan Gimli och Legolas, medan de pratar om läget i Midgård. Kommer Sauron att anfall Gondor efter förlusten vid Helms klyfta? Vad gör Denethor ? Är det risk för krig? Hur är det med Frodo?

- Han lever. Jo, jag tror att han lever, säger Gandalf. Men i hans vemodiga blick finns tvivel.

Är det ett tillägg av något ni gjort förr?

- Det är en ny scen, säger Viggo Mortensen. En liten vinjett i en längre sekvens där alla är inblandade. Det finns en lättnad, alla firar att de överlevde, några är fulla.

Han är tacksam att spela in i riktig scenografi och mot andra skådespelare.

- Det känns skönt att ha en scen där det är fullt med folk. Och Gandalf/Ian McKellen som motspelare gör stor skillnad. Det händer saker mellan tagningarna som inte händer om man är ensam. Ians ändringar hjälper mig att reagera.

Viggo Mortensen berättar att han ofta varit ensam under kompletteringarna.

- Hela Minas Tirith har varit en tennisboll. Jag har spelat mot både Gimli och Legolas och De dödas arméer utan att de varit här.

Nu drar det ihop sig till sista dagen. Dags att sätta punkt för berättelsen.

- Om inte det fanns ett slut så skulle det inte vara en unik upplevelse, säger Viggo Mortensen. Det är över, men det finns ändå saker att tänka vidare på. Boken svarar inte på alla frågor, det är inget enkelt lyckligt slut. Samma med filmerna. Även om det slutar med många triumfer så handlar det om död och hur det påverkar dig och de du älskar.

Konungen har talat.

”Mange tak”

WELLINGTON Viggo Mortensen har fått Aftonbladets pris Filmstjärnan.

- Tolkien hade uppskattat priset.

Viggo Peter Mortensen

Jens Peterson