Från monsterfilmer till monstergage

Peter Jackson är världens högst betalde regissör

Foto: NEW LINE CINEMA
Peter Jackson instruerar ”Frodo”, Elijah Wood.
FILM

WELLINGTON

Vad tänkte de på i Hollywood? De gav flera miljarder kronor till en regissör som tidigare bara gjort obskyra splatterfilmer för att göra ”Sagan om ringen”-trilogin. I dag är Peter Jackson världens högst betalde regissör.

I dag är de tre ”Sagan om ringen”-filmerna historiska succéer.

Men det var många som skakade på huvudet när beskedet kom. Göra tre filmer på en gång. Lägga över 2,5 miljarder kronor. Våga satsa på en regissör från Nya Zeeland som gjort obskyra blodiga lågbudgetfilmer hemma i trädgården.

Peter Jackson hade kultrykte, men ett mycket märkligt cv för att få ta hand om en gigantisk satsning.

Först de våldsamma videoäventyren ”Bad taste”, ”Brain dead” och bisarra ”Meet the Feebles”.

Debuten ”Bad taste” kostade 1,5 miljoner svenska kronor och spelades in över fyra år, på helgerna och med kompisar som skådespelare. Men filmen fick kultrykte i Cannes och Jackson sa upp sig från jobbet i en kameraaffär.

Peter Jackson visade nya sidor med psykologiska dramat ”Svarta änglar” med Kate Winslet.

Då säger Hollywood: Honom ska vi ha!

Men hans filmhistoria faller i skuggan av ”Sagan om ringen”-trion.

- Jag har inga problem med att min karriär kommer att definieras av ”Sagan om ringen”, säger Peter Jackson.

Vi är i Wellington i vintriga juni. De ska ta en kompletterande bild där Gandalf kör en kärra. I filmen ska det vara i Hobsala, här kör han framför en grön skärm stor som en gigantisk bioduk.

När Peter Jackson klippte filmen hade han redan en vidbild av scenen, med kärran långt i fjärran och en statist i Gandalfs kläder. Jackson tyckte att en närbild behövdes. Därför sitter nu Ian McKellen i kärran som dras av två filmarbetare utanför kamera.

På asfalten ligger några träplankor så att vagnen gungar till några gånger.

- Jag ska gå och säga till Ian vad han ska göra, säger Peter Jackson och går bort till den Gandalfsminkade McKellen som har huva över håret,

Han gör tummen upp när han kollat senaste tagningen och kommer tillbaka för att prata.

Var du aldrig rädd att ta dig an ett så stort projekt?

- Jag var aldrig rädd, men när jag ser tillbaka var vi naiva, säger Peter Jackson. Vi visste inte hur komplicerat och svårt det skulle vara. Jag hade inte ens gjort en enda film som var så svår och nu gjorde vi tre på samma gång. Hade vi vetat hur stora svårigheterna skulle bli hade många nog skrämts bort. Vi bara körde på och höll nosen mot marken och tog en dag i taget.

Hur lyckas du hålla intensiteten uppe?

- Jag är en sköldpadda, ingen hare, säger Peter Jackson. Jag försöker att inte blir för uppjagad. Man måste spara energi. Den värsta tröttheten är mental, fysiskt kan man alltid hålla på bara man får sova då och då.

Mycket av ”Sagan om konungens återkomst” spelades in under slutet av första inspelningsperioden.

- Då var vi så trötta att vi knappt kom ihåg vad vi gjorde. Jag blev glatt överraskad när jag såg den grovklippta filmen i vintras.

Nu väntar ”King Kong”. Peter Jackson gör en ny storfilm och använder samma team på Nya Zeeland. Han får 160 miljoner svenska kronor för ”King Kong”. Plus 20 procent av intäkterna.

Den här gången verkar det mer som om Hollywood vet vad de satsar pengarna på.

Jens Peterson