Tjejerna gör flest biosuccér - i Danmark

Har regisserat de tio mest sedda filmerna

1 av 3 | Foto: ROLF KONOW
"Italienska för nybörjare"
FILM

Danmark har kvinnor som framgångsrecept.

De 10 mest sedda danska filmerna är alla regisserade av kvinnor.

- De unga tjejerna gör inte så pisstråkig film som sina äldre kollegor, säger Peter Aalbæk-Jensen på Zentropa.

Svensk filmbransch bör vända blicken mot Danmark. Grannlandet har de senaste åren lyft fram flera kvinnliga regissörer som nått stora publika framgångar.

Förutom Lone Scherfig med ”Italienska för nybörjare” och Susanne Bier med bland annat ”Älskar dig för evigt” finns nyare förmågor som Natasha Arthy (”Se till vänster där går en svensk”), Hella Joof (”En kort, en lång”) och Charlotte Sachs Bostrup som regisserat succéserien ”Nikolaj och Julie”.

- Filmskolan i Danmark är duktigare på att producera regissörer som snabbt blir framgångsrika. Den danska vågen beror också på att man har mer pengar, kan göra fler filmer och satsa på fler debutanter, säger producenten Christer Nilson på Göta film.

”De är otroligt bra”

Han menar att Dogmafilmen också underlättat för kvinnor.

- Den är billig med mycket lättare teknik. Det har underlättat för kvinnor som oftast är mer intresserade av att jobba just med skådespelare och fokusera på berättelsen.

Kungen av dansk film, producenten Peter Aalbæk-Jensen på Zentropa, tycker dock inte att man jobbat något extra för att lyfta fram tjejer:

- Nej, vi har inte gjort någonting. Vi har inte kvoterat eller särbehandlat kvinnor, de har kommit fram för att de är så otroligt bra.

”Är penningfixerade”

Framför allt handlar det om ett generationsskifte.

- Vi har en yngre generation kvinnor som etablerat sig nu som inte är så jävla tråkiga som de äldre. De äldre kvinnliga regissörerna i Danmark är pisstråkiga och det är nog samma sak i Sverige, säger Peter Aalbæk-Jensen.

I Danmark är de kvinnliga regissörerna bättre på att sticka ut näsan och ta plats än i Sverige.

- Flickorna här gör extremt billig film och de är extremt aktiva. De vill göra film minst vartannat år. Dessutom är de penningfixerade och vill göra film som drar publik för att de ska få in lite kosing själva, säger Peter Aalbæk-Jensen.

Han hävdar att det är kvinnorna som står för de största publiksuccéerna på bio i Danmark. Kvinnor har rent av blivit ett recept på framgång.

- Vill man ha en kommersiellt framgångsrik film väljer man en kvinna som regissör. Så enkelt är det.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM