Vilket nattparty

Äntligen fick fansen se nya Ringen-filmen - efter veckor i tält

1 av 6 | Foto: Mats Strand
biopremiär vid midnatt "Sagan om konungens återkomst" hade klockan 00.03 i natt premiär över hela landet. Många av biobesökarna satte färg på festen och var utklädda till Tolkien-figurer. På bilden syns Helena Ängebrink, Alina Olestad, Katja Larsson, Sara Hjalmarsson, Carl Fredrik Andersson, David Olofsson, Madde Arman, Walther KH Brandl, Roger Kjell, Mattias Ek, Siri Sigrand och Mimmi Sigrand.
FILM

Tolkien-fansen har väntat länge.

I kö och i tält.

I kyla, regn och snö.

Men i natt klockan 00:03 var det äntligen dags för premiären av "Sagan om Konungens återkomst".

För lite mer än en vecka sedan släpptes biobiljetterna till den tredje filmen i JRR Tolkiens triologi "Sagan om ringen".

På två dagar hade 140 000 biljetter sålts fram till nyår.

I går var siffran uppe i 255 000.

41 000 biostolar över hela Sverige stod redo för besökarna i natt och det var så gott som fullsatt, enligt SF Bio.

Platser kvar

På Filmstaden Sergel i Stockholm fanns det i går bara fem platser kvar i samtliga salonger och orcher vimlade med hober, enter och dvärgar.

- Vi campade en månad för att få en biljett så man kan lugnt säga att vi sett fram emot den här kvällen, säger Björn Schrammel, utklädd till alv.

Det kan för den vanliga biobesökaren vara svårt att förstå varför någon väljer att sova utomhus en svensk vinter för en biobiljett. Speciellt när det gick att köpa en biljett till premiärföreställningen så sent som i går.

Påhittat språk

- Man har fått göra en kul grej med sina vänner. Det är skäl nog, säger John Barksenius, utklädd till en blandning mellan ent och julgran.

"Antihjältarna" som de kallar sig, är en grupp lajvare, det vill säga levande rollspelare, som presenterade "Sagan om Konungens återkomst" för biopubliken i natt. Några i gruppen kan till och med kommunicera med varandra på livequenia, Tolkiens påhittade språk.

Men de kallar sig inte "Sagan om ringen"-fanatiker.

- Vi är rollspelare helt enkelt. Men Tolkien var startskottet för så mycket för oss, säger Alina Olestad.

Linda Hjertén