Ministern: Det är jättedåligt

Marita Ulvskog till attack mot grabbigheten i filmbranschen

FILM

Kulturminister Marita Ulvskog går till hårt angrepp mot filmbranschen.

- De har varit jättedåliga! Det är alldeles för få kvinnor som fått chans att göra film, säger hon.

Foto: HENRY LUNDHOLM
"ALLDELES FÖR FÅ KVINNOR" Kulturminister Marita Ulvskog kritiserar den mansdominerade filmbranschen hårt. "Vi kräver en ökad andel kvinnor bland de filmare som får filmstöd", säger hon.

Aftonbladet har i en serie artiklar granskat gubbväldet i den svenska filmbranschen. Kartläggningen visar till exempel att bara 22 % av de regissörer som fick filmstöd 2002 var kvinnor.

Kulturminister Marita Ulvskog går nu till hårt angrepp mot den mansdominerade filmbranschen.

- Det här är inte acceptabelt, säger hon.

- Jag tycker att filmbranschen varit jättedålig på att släppa fram kvinnor.

Därför har regeringen nu skärpt kraven på Svenska Filminstitutet, SFI.

"Det är allvar nu"

- I år har vi satt ytterligare press på SFI så vi äntligen ska få någon förändring. Vi kräver en ökad andel kvinnor bland de filmare som får filmstöd och dessutom måste SFI nu tydligt redovisa utvecklingen varje år, säger Marita Ulvskog.

- Eftersom branschen uppenbarligen har svårt att komma i gång med det här själva håller staten också på att förhandla om filmavtalet så det ska innehålla tydliga linjer om kvinnliga filmare, fortsätter hon.

I gårdagens Aftonbladet föreslog Lukas Moodysson att SFI enbart ska ge filmstöd åt kvinnor under några år för att komma till rätta med gubbväldet. Det förslaget förkastar dock Marita Ulvskog.

- All form av kvotering kan bli knepigt eftersom det rör sig om ett avtal mellan staten och en hel kulturindustri.

- Det finns också en medvetenhet om att det är allvar nu. Den här grabbiga branschen kan inte fortsätta att vara grabbig i en omvärld där det faktiskt är väldigt naturligt att det finns många kvinnor i alla sorters sammanhang, säger Marita Ulvskog.

"Vi behöver 200 milj"

Enligt SFI:s vd Åse Kleveland är bristen på pengar ett stort problem. Hon menar att Sverige ligger på en jumboplats i Skandinavien vad det gäller statligt filmstöd.

- Svensk film är gravt underfinansierad. Vi behöver 200 miljoner till för att komma upp i samma nivå som Danmark och Norge, säger hon.

Marita Ulvskog tillbakavisar dock kritiken och riktar den mot filmbranschen i stället.

- Staten har dubblerat sina insatser i det filmavtal som nu löper. Filmindustrin borde själva bidra med en högre del av sina biljettintäkter. Det skulle svara mot statens ambitionshöjning, säger hon.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM