Isländsk saga om missförstådd skolkare

”Nói Albinói” är ett av jullovets måsten

FILM

Lagom till jul dyker en originell hälsning upp från de öde vidderna på Island. Det är sagan om Nói, en excentrisk kille som lever i sitt eget universum där passa tider och hänga i skolan inte riktigt finns på dagordningen. Filmen är en imponerande regidebut för Dagur Kári som återvänt hem från filmskolan i Danmark för att ge liv åt Nóis öde.

"Nói Albinói" handlar om den excentriske Nói som försöker att bryta sig loss från den isolerade byn på Island och drömmer om varma stränder på Hawaii. Hemma försöker han få ihop livet med farmor, en alkoholiserad pappa och den söta tjejen på bensinstationen.

Nóis till slut desperata flyktförsök går åt skogen och det är först med en katastrof livet förändras.

Filmen är udda, rolig och charmig. Man tjusas av den lågmälda humorn och regissörens kärlek till sin antihjälte. Samtidigt lyckas regissören väva in en stor portion allvar om ensamhet och utanförskap som ger extra djup åt historien.

Tómas Lemarquis gör ett förtjusande porträtt av den missförstådde Nói. Han bjuder in oss i Nóis värld och till slut är publiken lika frustrerad som Nói över att ingen förstår någonting!

Ta paus från julskinkan och passa på att se detta karga drama som faktiskt är ett av jullovets måsten.

Nói Albinói

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM