Filmerna biograferna skippade

FILM

Varje år har mer än 200 filmer biopremiär. Ännu fler släpps direkt på video och dvd.

Skälet är att de inte platsar på biograferna. Men det betyder inte att det handlar om dåliga filmer.

Puls listar här de bästa filmerna som hade premiär direkt på video och dvd under 2003.

Foto: PARAMOUNT PICTURES
Verkar som om det blir restskatt i år igen.

1. Orange County

En mycket originell ungdomskomedi.

Colin Hanks (Toms son) är mycket bra som den unge surfaren med skrivardrömmar, som vill komma in på en fin skola där en författare ( Kevin Kline) är lärare. Men det blir strul med hans ansökan och han måste ta till ovanliga metoder för att komma in vid plugget.

Jack Black spelar hans strulige och knarkande storebror som ska "hjälpa till". Schuyler Fisk, dotter till Sissy Spacek, spelar flickvännen. Även regissören Jake Kasdan har så att säga filmen i blodet, pappa är regissören Lawrence, som gjorde "Het puls" och "Människor emellan".

En begåvad film som visar att ungarna kan på egen hand.

"Orange county" är en charmig historia i samma ton som "Ghost world" eller "Rushmore". Bra musik också.

2. Standing in the shadows of Motown

Stark amerikansk dokumentär om The Funk Brothers, de nu ålderstigna kompmusikerna (några av dem lever inte längre) som kompade Supremes, Four Tops, Temptations, Marvin Gaye och andra artister under skivbolaget Motowns storhetstid på 1960-talet.

3. Animatrix

Upphovsmännen till "Matrix"-filmerna har även producerat dessa nio japanska kortfilmer, de flesta i animé-stil. Begåvade japanska animatörer tolkar Matrix-världen på sitt högst personliga sätt. Flera av dem berättar historien bakom, hur maskinerna tog över.

4. Battle Royale

Kontroversiell japansk thriller om en skolklass vars lärare (Takeshi Kitano) tar eleverna till en öde ö där de ska döda varandra. "Expedition: Robinson" draget till sin spets, typ. Filmen kom i Japan år 2000 och har fått en uppföljare.

5. The Bank

Smart thriller som utspelas i bankvärlden. David Wenham (Faramir i "Sagan om de två tornen") spelar ett datasnille som kommit på ett program som kan förutsäga börsutvecklingen. Med Anthony LaPaglia som en chef som är beredd att göra vad som helst för pengar.

6. Good girl

Jennifer Aniston är mycket bra som uttråkad hustru med jobb i snabbköpet. Hon blir nyfiken på udda kille (Jake Gyllenhaal) på jobbet, men tveksam inför hans planer om att starta ett nytt liv. Drama med spänning och humor.

7. Rabbit-Proof fence

Philip Noyce har regisserat en gripande historia med verklighetsbakgrund, om ett svart kapitel i Australiens historia. Utspelas på 1930-talet, när barnen till vita män och svarta kvinnor från urbefolkningen, aboriginer, skickades till speciella läger.

8. Taking sides

Stellan Skarsgård och Harvey Keitel är mycket bra i det här verklighetsbaserade dramat där dirigenten Furtwängler (Skarsgård) förhörs av en officer om sitt flitiga spelande för Adolf Hitler.

9. Waking life

Mycket originell film av Richard Linklater. Först filmad med skådespelare och sedan datoranimerad. En märklig film om drömmar, där Ethan Hawke och Julie Delpy dyker upp som tecknade ansikten. Rik på bilder och idéer.

10. Himmelfall

Norskt drama om en självmordsbenägen patient på en psykklinik. Starkt och gripande, med en strålande Maria Bonnevie i huvudrollen.

FOTNOT: Här brukar vi normalt recensera alla nya filmer på video/dvd och presentera listan på de mest sålda dvd-filmerna senaste veckan. Men i julhelgen släpps inget nytt och ingen lista sammanställs.