Snäll komedi om siamesiska tvillingar

Bröderna Farelly är försiktiga i ”Fäst vid dig”

FILM
Foto: FOX
Vilken superdubbel!

Bröderna Farrelly bygger ofta sina komedier kring människor med något som handikappar deras vardag. Den överviktiga Gwyneth Paltrow i ”Min stora kärlek”, den tudelade personligheten hos Jim Carrey i ”Mina jag & Irene”, bowlaren med löshand i ”Kingpin” och de extremt trögtänkta kamraterna i ”Dum & dummare”.

Här spelar Matt Damon och Greg Kinnear siamesiska tvillingar. Två vuxna män med olika intressen som sitter fast vid höften/midjan.

Vi möter dem hemma i småstaden där de driver en hamburgerrestaurang. De har förfinat rutinerna med att slänga ihop en portion (fyra händer kan verkligen vara snabba) och lever ett harmoniskt vardagsliv.

Utom en gång om året när Walt ( Greg Kinnear) står på scen i lokala amatörteatern. Stackars Bob (Matt Damon) måste förstås hänga med, och försöker göra sig så osynlig som möjligt, svettig av ångest och nervositet.

Upplivad av succén på scen hemma vill nu Walt till Hollywood. Och Bob som är en hygglig bror följer med.

Först är det svårt för en förhoppningsfull skådespelare med en motvillig bror vid höften att få jobb. Men Cher, som spelar sig själv, sitter fast i en tv-serie hon vill komma ifrån. Hon tvingar fram att Walt ska bli hennes motspelare, i hopp om flopp. Och mot alla odds blir serien en succé, där de hjälpligt lyckas dölja att Bob sitter fast vid Walt.

Ja, bröderna lyckas till och med dölja det för kvinnor som de träffar i Los Angeles. Eva Mendes och Wen Yann Shih är flickvänner som på olika vis förblir aningslösa om tvillingarnas låsta position.

En del komiska scener, framför allt kring film- och tv-branschen. Cher och Griffin Dunne driver duktigt med sig själva, och Meryl Streep är också generös i en biroll som Meryl Streep. Men annars är det här bröderna Farrellys snällaste film. De har alltid haft sympati för sina filmfigurer, men här anstränger de sig extra noga att inte stöta sig med någon.

En snäll komedi. Bröderna Farrelly var fräckare och vildare i filmer som ”Den där Mary” när de inte var rädda för att vara smaklösa.

Fäst vid dig

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM