Årets bästa svenska filmer

Foto: COLUMBIA TRISTAR
Lilla lyckliga familjen… Ur ”Ondskan”,
FILM
Foto: sonet film
Två ”Miffon” gifter sig.

1. Ondskan

Som vanligt var kritiker och publik överens. "Ondskan" blev en av årets stora svenska publiksuccéer med cirka 850 000 besök hittills, och det var också en av de filmer som fick mest positiva reaktioner. I botten finns Jan Guillous starka bok, om hans upplevelser av tiden på internatskola. Det är i ett äldre Sverige, men historien om mobbning och översitteri är tidlös.

Mikael Håfström har gjort en gripande film, med bra skådespelare. Andreas Wilson är bra i huvudrollen och två mycket olika sorters elever spelas skickligt av Gustaf Skarsgård och Henrik Lundström. I vuxenrollerna finns Kjell Bergqvist och Björn Granath, och i några mycket minnesvärda scener möter vi mamman Marie Richardson och styvpappan Johan Rabeus.

Vad är ondskan och vem är ond? En fråga att bära med sig efter det här mötet med den välbärgade svenska borgerligheten.

2. Miffo

Annorlunda romantisk komedi. Jonas Karlsson spelar präst som vill jobba i förort. Han träffar rullstolsbundna Carola ( Livia Millhagen) och får mer verklighet än han visste att han behövde. Charmig och vital.

3. Smala Sussie

Ulf Malmros har gjort en gangsterfilm på värmländska. En underhållande skröna om en ung man som kommer tillbaka till byn för att se vad som hänt med försvunna systern ( Tuva Novotny). Vi möter udda typer i en bisarr återblick.

4. Capricciosa

Bra drama av Reza Bagher, med Rolf Lassgård som alkoholiserad tonårspappa. Linus Nilsson är 17-årige sonen, en fotbollsbegåvning som försöker klara familjen och en kärlekshistoria. Gripande och omskakande.

5. Om jag vänder mig om

Björn Runge har gjort sin bästa film med den här dystra rapporten. En kirurg som är otrogen och lurar sin familj, en bitter ex-fru som vill hämnas på mannen som lämnade henne för en yngre kvinna, ett medelålders par som ska mura in sig från omvärlden. Svart, men med ljus och försoning i sikte.