Årets 10 bästa filmer

Jämför din lista med Puls-redaktionens

Foto: triangelfilm
FILM

Sett mycket bra på bio i år? Här kan du jämföra dina bästa filmer med Puls filmredaktions tio-i-topp-lista på årets bästa utländska filmer.

1. Guds stad

Årets bästa film kommer från Brasilien.

Det är lite som om Sergio Leone (1929-1989), Quentin Tarantino och David Fincher hade slagit sig samman för att berätta en slags socialrealistisk gangsterhistoria, fast i överdriven i "Scarface"-stil.

Filmtitelns Guds stad var en nybyggd stadsdel för fattiga människor strax utanför Rio de Janeiro på 1960-talet. Under de följande 10-15 åren förvandlades den till ännu en "favela", ännu en kåkstad, styrd av kriminella ligor och tonårsgäng, alla beväpnade till tänderna.

Här finns Leones storslagna vålds baletter. Här finns Tarantinos uppbrutna berättarstil: gång på gång återvänder filmen till samma scener, fast ur nya perspektiv. Och här finns Finchers förmåga att utnyttja den nya tekniken.

Brasilianske regissören Fernando Meirelles använder sig av helt olika färgskalor och filmstilar för olika tidsperioder, av snabbspolning, av subjektiv kamera när vi följer ett

pistolskott, av "Matrix"-liknande

effekter - och ändå glömmer han aldrig att han berättar om människor.

Våldsam, gripande och hög energisk underhållning. En blivande klassiker!

2. Bowling for Columbine

Michael Moore ställde till med skandal på Oscars-galan när han hoppade på president George W Bush i samband med att han tog emot priset för bästa dokumentärfilm. En dokumentär laddad med elak satir, om vapenfetischismen i USA. Blev en publiksuccé även i Sverige.

3. Timmarna

Nicole Kidman vann en Oscar för rollen som författarinnan Virginia Woolf, i ett gripande drama om hur hennes roman "Mrs. Dalloway" påverkar kvinnor ur tre olika generationer. Med Julianne Moore, Meryl Streep och Ed Harris i övriga viktiga roller.

4. Dogville

Lars von Triers starka och omskakande drama om en kvinna (Nicole Kidman) på flykt och vad som händer när hon hamnar i en amerikansk småstadshåla på 1930-talet. Gjord som gammaldags tv-teater. Inspelad i en studio i Trollhättan, där en lång rad världsstjärnor tillbringade en vinter.

5. Mystic river

En av Clint Eastwoods bästa filmer som regissör. Sean Penn, Kevin Bacon och Tim Robbins spelar barndomskompisarna som råkar ut för en händelse i barndomen, som fortfarande påverkar dem i vuxen ålder. Spännande thriller, efter Dennis Lehanes bästsäljande deckare.

6. Far from heaven

Julianne Moore bevisar ännu en gång att hon är en av USA:s bästa skådespelerskor i detta 50-talsdrama om livslögner och svek. Hon backas upp av en lysande Dennis Quaid som hennes homosexuelle make. Dennis Haysbert gör känsligt den svarte trädgårdsmästare som Julianne Moores hemmafru förälskar sig i.

7. The pianist

Ett lågmält och mycket gripande drama av Roman Polanski. Filmen bygger på musikern Wladyslaw Szpilmans självbiografiska bok om hur han överlevde i Warszawas getto under andra världskriget. Vackert filmat med stort skådespeleri och mycket känsla.

8. Lantana

Fängslande och otroligt bra thriller som vågar vara något mer än bara en vanlig deckare. Förutom mysteriet kring en död kvinnokropp är "Lantana" främst ett psykologiskt drama. Den gräver sig ner i två pars trasiga förhållanden. En film som stannar kvar i både hjärtat och hjärnan, länge.

9. Hitta Nemo

Årets bästa tecknade film! Pixar har gjort det igen och bjuder den här gången på en underbar historia om den lille clownfisken Nemo. Här blandas högt och lågt, humor och allvar. Filmen är fantastiskt tecknad och hajen Bruce lär gå till historien som en av årets coolaste karaktärer.

10. Adaptation

Intelligent, roligt och skruvat drama av gänget bakom "I huvudet på John Malkovich". Chris Cooper fick en välförtjänt Oscar för rollen som orkidésamlare och Meryl Streep är som alltid lysande. Här spelar hon journalisten som skriver en bok om den tandlöse orkidéfantasten.

ARTIKELN HANDLAR OM