”Västervik var underbart”

Orlando Bloom om Sverige, ”Legolas” och livet som flickidol

1 av 2 | Foto: new line cinema
”svenskarna är som alver” Rollen som alven Legolas har gjort Orlando Bloom till en flickidol som inte har skådats sedan Leo DiCaprios glansdagar. Men skådespelaren själv vågar inte lita på den nyvunna uppskattningen. ”Jag känner mig som jag har gjort de senaste 26 åren”, säger han till Aftonbladet.
FILM

NEW YORK

Plötsligt har Orlando Bloom blivit en av världens hetaste filmstjärnor.

Han krossar tonårshjärtan som Leo DiCaprio gjorde i sina glansdagar.

- Det känns? konstigt, säger ”Legolas”.

Plötsligt börjar vi prata om Västervik.

Det visar sig att superheta Orlando Bloom var där förra sommaren med sin ”bästa vän Chris”, som är svensk.

- Älskade det. Underbart vackert ställe. Och underbart vackra flickor, säger Orlando, lite onödigt banalt.

Han lägger till:

- Du vet, svenskarna påminner mig verkligen om alverna. Väldigt långa, blonda, smidiga, och väldigt avslappnade, oftast.

- Och jag tror att Tolkien hade svenskarna, eller skandinaverna, i åtanke när han skrev om dem.

På riktigt ser inte Orlando ut som i ”Ringen”-filmerna, inte alls. Håret är mörkt, lite lockigt, och han har lätt skäggstubb. En snygging.

”Jag tror inte på det”

Detta - och jättesuccéerna med ”Sagan om ringen” och ”Pirates of the Caribbean” - har gjort honom till en av världens hetaste flickidoler.

Känner du dig som en sexsymbol?

- Nej. Jag känner mig som exakt samma person som jag varit de senste 26 åren. Ingenting har förändrats. Därför är det så konstigt, därför tror jag inte på det.

- Men det är väldigt smickrande, och jag är tacksam för fansen. Det gör det lättare för mig i filmbranschen, men jag köper inte det där, du vet.

Orlando hann knappt gå ut scenskolan innan han hamnade i Nya Zeeland för att spela Legolas och sedan dess har han haft ständigt nya filmprojekt.

- Det är fantastiskt, det var det enda jag ville. Men jag räknade aldrig med hela den här kändisprylen. Jag ville bara bli skådespelare, jag tänkte aldrig på berömmelse eller att vara berömd. Därför är det så”konstigt.

Privat hänger han med sina ”gamla vanliga” kompisar i London. Han gillar att gå ut och träffa folk, men tänker absolut inte avslöja om han har en flickvän eller vilka han har träffat (han har kopplats ihop med bland andra toppmodellen Helena Christensen - förmodligen osant - och skådespelerskan Kate Bosworth - förmodligen sant).

Lyssnar på Coldplay

- Sånt pratar jag inte om. Hoppas att det är okej, säger den trevlige 26-åringen med ett par ögon bedjande om förståelse.

När vi ses har han nyligen avslutat inspelningen av ”Troy”, och ägnar tiden åt att läsa manus medan han lyssnar på favoritband som Coldplay, Kings Of Leon och Ben Harper.

- Jag har inte alls bestämt vad jag ska göra än, jag tar min tid och hoppas hitta något riktigt bra. Det kan vara skönt med en stunds ledighet. Det har varit en hel del nu”

Han säger att Brad Pitt är en trevlig kille, men att de inte lärde känna varandra så väl eftersom de inte hade så många scener tillsammans i ”Troy”, om det trojanska kriget.

”Depp är underbar”

Däremot älskar han piratkamraten Johnny Depp. När de två skulle träffa premiärministern för det karibiska öarna en gång praktiskt taget ramlade Depp och Bloom ut ur flygplanet.

Sedan kröp de fram till premiärministern - och Depp kysste hans fötter.

- Hm, vi hade druckit ett par glas vin, vad kan jag säga? flinar Orlando.

- Johnny är en underbar kille att hänga med, och en briljant skådespelare.

När Bloom växte upp var Depp en av hans idoler, liksom Paul Newman och Daniel Day-Lewis ”för att nämna några”, säger han.

Hans tre största filmer - ”Ringen”, ”Piraterna” och kommande ”Troy” - är alla fantasiliknande kostymfilmer.

”Ska hålla på länge”

- Hm, ja, jag älskar att klä ut mig. Det är en del av det roliga med att vara skådespelare!

- Men jag tror att jag kommer att hålla på länge med det här. Det skulle inte förvåna mig det minsta om du ser mig i något mycket realistiskt, grått drama vid en diskbänk. Jag vill göra allt.

Tidigare artiklar

Fredrik Virtanen