Han är Sveriges mesta skådis

Michael Nyqvist har gjort fler roller än någon annan

FILM

"En film garanterat utan Michael Nyqvist".

Det var en planerad reklamslogan för Killinggängets nya film. De stoppade affischen, men de har räknat rätt.

Michael Nyqvist är Sveriges flitigaste filmstjärna.

De senaste åren har han gjort fler roller på svensk film och tv än någon annan. Med hård konkurrens av Mikael Persbrandt.

Foto: LOTTE FERNVALL
23 roller på fem år Aftonladet har granskat hur mycket svenska filmstjärnor jobbar. Och Michael Nyqvist är den allra flitigaste. Sen 1999 har han haft 23 roller i film och tv. Vi kan närmast se honom på Dramaten i Stockholm i pjäsen "Terrorism", samt senare i år på bio i "Dag och natt" samt Kay Pollaks "Så som i himmelen".

På Guldbaggegalan gjorde sig Maria Lundqvist lustig över att samma skådespelare alltid fick alla filmjobb.

Hon kanske tänkte på kommande "Dag och natt" med den här fantastiska rollistan: Pernilla August, Maria Bonnevie, Lena Endre, Tuva Novotny, Michael Nyqvist och Mikael Persbrandt.

Alla är ihop med alla

Den som ser några svenska filmer i rad blir lätt förvirrad.

Pernilla August är gift med Micke Nyqvist som är otrogen, nej vänta hon är gift med Jakob Eklund som är otrogen med Marie Richardson, nej Eklund är ihop med Marie Richardson, nej Richardson är tillsammans med sin kollega Rolf Lassgård. Men Lassgård är väl gift med Pernilla August?

Vad är rätt? Allt. Beroende på om man ser "Detaljer" eller "Om jag vänder mig om" eller "Tredje vågen" eller "Mannen som log" eller "Där regnbågen slutar".

Eller ta Richard Hoberts "Tre solar" som har premiär 27 februari. Där ser vi Lena Endre, Kjell Bergqvist, Maria Bonnevie, Mikael Persbrandt, Rolf Lassgård och Magnus Krepper.

Naturligtvis får de här skådespelarna många roller för att de är duktiga.

Jobbar bra ihop

Men det finns kanske fler anledningar?

De svenska filmproffsen blir vana att jobba ihop. Lena Endre och Mikael Persbrandt spelar gifta i "Gossip" och "Tre solar" och blir ett par i "Alla älskar Alice". Marie Richardson är inte bara ihop med Jakob Eklund privat. De är tillsammans i "Livvakterna" och "Tredje vågen" och otrogna i "Om jag vänder mig om".

Hinner inte med

De som gör tidskrävande huvudroller, som Lena Endre i "Trolösa" eller Maria Bonnevie i "Jag är Dina", hinner inte med mest filmer. Men en flitig birollsskådespelare som Göran Forsmark kan vara med på många håll.

"Vägen ut" blev vägen in i filmkarriären för flera. Där medverkade bl a Michael Nyqvist, Shanti Roney, Göran Ragnerstam och Magnus Krepper. Flitiga film- och tv-ansikten sedan den premiären 1999.

Stormare inte med

Hur är det med våra internationella stjärnor? Peter Stormare har gjort 25 roller under samma period och Stellan Skarsgård 18. Men eftersom de undantagsvis är med i svenska produktioner är de inte med här. Det gäller också Lena Olin, 10 roller.

Maria Lundqvist själv då? Som stod på Guldbaggegalan och ville få fler filmjobb. Hon har 7 roller på sin lista sedan 1999, lika många som tex Helena Bergström.

Och Michael Nyqvist var faktiskt med i Killinggängets "En liten film om döden" 1999.

Fotnot: Källa Svensk Filmdatabas.se och Internet Movie database. Listan bygger på roller i film och tv med premiär från 1 januari 1999 till och med vad som är på väg i år. Svenska och utländska, långfilmer och kortfilmer, tv-filmer och tv-serier. Dock inte enbart röster. Mikael Persbrandt har t ex dubbat sju animerade figurer, senast i "Hitta Nemo". Med reserveration för att enstaka roller fallit bort.

Flitigaste männen

Flitigaste kvinnorna

Fler artiklar

Jens Peterson