Ringen-regissören spelar piratkapten

Peter Jackson ställer sig framför kameran i förlängda versionen

Foto: PIERRE VINET
LÄNGRE ÅTERKOMST När "Sagan om konungens återkomst" släpps som förlängd dvd-version i höst kan vi räkna med minst en halvtimme mer godbitar. Bland annat scener där man ser Peter Jackson som piratkapten samt Sarumans sorti.
FILM

Peter Jackson som kapten för Umbars pirater.

Det är en sak vi får se i den förlängda versionen av "Sagan om konungens återkomst".

Plus mer Aragorn, Faramir och Eowyn.

Mer Aragorn, såklart.

1,7 miljoner svenskar har snart sett "Sagan om konungens återkomst" på bio.

Medan filmen fortsätter fylla biografer runt jorden går Peter Jackson och hans medarbetare tillbaka till jobbet. För att göra klart den ännu längre versionen.

Minst en halvtimme

Det blir ytterligare 400 bilder med digitala effekter. På bio är filmen tre timmar och tolv minuter. Hur lång den förlängda blir är inte klart.

- Vi har en timme extra scener, men vi kommer inte att använda allt, säger Peter Jackson. Men minst en halvtimme.

Howard Shore gör också ny musik till de förlängda bitarna, 30 minuter som spelas in i London i mars.

Mer av det mesta

Vad får vi se?

Umbars pirater, som i original heter Corsairs, skymtar bara förbi i biofilmen. Peter Jackson spelar själv kapten och har repliker som han klippte bort. En annan av filmmakarna som spelar pirat är Weta-chefen Richard Taylor. Hela den sekvensen, där Aragorn leder de döda arméerna från berget till slagfältet utanför Minis Tirith, klaras av väldigt fort på bio.

Annat som tillkommer:

S Sarumans sorti. Sekvensen där han försvinner ur handlingen lär vara sju minuter lång.

S Gimli och Legolas tävlar om vem som dricker mest i festscenen i Rohan, där Aragorn och Gandlaf bekymrar sig för Frodos öde.

S Mer om Eowyn och Faramir efter slaget på Pelennors slätt.

S Mer med Aragorn och Arwen. Bland annat finns en scen där Arwen sjunger.

S Frodo och Sam marscherar en bit med orcherna när de förklätt sig i orch-kläder innan de når Domedagsberget.

Peter Jackson vill betona att de korta versionerna är exakt så som han vill att filmerna ska vara på bio.

- Faran med långa filmer på bio är att man börjar tappa intresset, säger Peter Jackson. Vi har tittat på "Sagan om konungens återkomst" i olika versioner under hela året. Vi tyckte att när den var för lång, med för mycket detaljer i sidohistorierna, så började man bli trött och ointresserad. Vi försökte balansera längden på filmen med att göra de sista 40 minuterna så starka som möjligt.

Passar inte in

- Vi spelade in fina scener med Eowyn och Faramir när de träffas och lär känna varandra, men enda platsen för de scenerna är när Aragorn marscherar mot svarta porten och Frodo och Sam är på väg in i Mordor. Och då vill man ha spänningen, inte visa Faramir och Eowyn. Den sortens scener verkar passa bäst in i förlängda dvd:n. Det är helt annorlunda att se filmen hemma på dvd, säger Peter Jackson. Man kan pausa när man vill, gå och koka te.

Tidigare artiklar

Jens Peterson