”Hotet” tappar fart för snabbt

Filmen börjar bra men förlorar sen både logiken och spänningen

Foto: sonet film ab
Det är farligt att vara dataexpert. Man kan få sitta i mörka rum med elektronisk utrustning hela dagarna.
FILM

Hotet

Svensk thriller i regi av Kjell Sundvall, med bl a Shanti Roney, Maria Bonnevie, Stefan Sauk, Dejan Cukic, Göran Ragnerstam, Peter Franzén, Åsa Forsblad, Axel Zuber och Peter Haber.

Det börjar spännande. ”Hotet” följer den svenska thrillertrenden med att familjemedlemmar hamnar i gisslansituation, som i ”Livvakterna” och ”Rånarna”. Här är det dataexperten Lasse (Shanti Roney) vid en topphemlig svensk flygbas långt i norr som ska tvingas att hjälpa till med industrispionage. Hans fru och barn hotas, och de farliga rösterna i telefon bevisar att de kartlagt hela hans familj.

Det drar ihop sig till en demonstration av Jas Gripen för Nato-intressenter, och det är inför den som filmens skurkar vill komma åt topphemlig mjukvara.

Pressen på Lasse är hård. Spänningen sätter snabbt igång.

Men snart tappar ”Hotet” fart. Intrigen förutsätter att A) skurkarna är jättefarliga och vet allt och kan döda vem som helst var som helst när som helst och B) att säkerheten på Sveriges viktigaste flygbas inför den superviktiga flygdemonstrationen är fantastisk.

Men det fanns inte pengar till så många skurkar. Och säkerhet. . . tja, alla människor vet väl att när man handlar på Ica så ser kortläsaren att du varit där. Men har försvaret koll på vilka id-kort som dras i den topphemligaste basen där de viktigaste flygmaskinerna står?

Inte i den här filmen.

Och datateknikern Lasse, som varit en omistlig nyckelperson i varje övning vi fått se, behöver tydligen inte vara på plats när det drar ihop sig till allvar utan kan köra omkring hur som helst när säkerheten påstås vara som störst.

Det kan verka småaktigt att peta i detaljer. Men den här sortens thriller bygger upp sin spänning kring detaljer, och när de struntar i logiken tappar de också nerven.

Shanti Roney är bra i huvudrollen, men grälscenerna mellan honom och hustrun Maria Bonnevie är väl inte det trovärdigaste man sett på bio. Bonnevie har genom gående fått en otacksam roll som ständigt arg/uppskrämd.

En jaktsekvens där helikoptrar följer män på snöskoter är filmens actionhöjdpunkt.

De som står bakom filmen har jämfört den med ”Top gun”, och till och med pratat om att ”Hotet” skulle få fler att söka till flygvapnet.

Varför då?

Ingen av huvudpersonerna är pilot. Ingenting i filmen får det att se ut som något kul eller stimulerande att jobba inom försvaret.

Tvärtom är budskapet från filmen, framförd av den stridströtte säkerhetsexperten Haglund (Stefan Sauk), att man ska ta hand om sin familj istället för att jobba för mycket.

Om ”Hotet” har någon effekt kommer pappaledigheterna att öka.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM