Bill Murray gör sitt livs roll

Lost in translation

Foto: sandrew
Bill Murray tar ton.
FILM

Lost in translation

Amerikanskt drama i regi av Sofia Coppola, med Bill Murray, Scarlett Johansson m fl

Med fyra Oscars-nomineringar i de tyngsta klasserna (bästa film, regi, manus, skådespelare) och extrema hyllningar från alla som sett filmen utomlands, är förväntningarna skyhöga. Och Sofia Coppolas andra film lever, i stort sett, upp till dem.

En märklig historia om allt och ingenting. Huvudpersonerna har tystlåtna samtal om meningen med livet men gör just ingenting för att sätta sprätt på sina egna liv.

De träffas under en resa till Tokyo. Bob Harris (Bill Murray) är en Hollywood-stjärna som åkt dit för att ställa upp i en reklamkampanj för whisky. Två miljoner dollar i gage är föga tröst då karriären som actionfilmstjärna är på väg utför, då äktenskapet på hemmaplan är dött, då han mest bara skäms över den uppmärksamhet han får av de överdrivet artiga japanerna. Charlotte (Scarlett Johansson) är en filosofistudent som följt med sin man (Giovanni Ribisi), en hipp fotograf som jobbar dygnet runt och mest bara tycker att hon är i vägen.

Både Bob och Charlotte är uttråkade. Sitter mest på sina rum i hotellskyskrapan och vantrivs. Försöken att lära känna Japan är tafatta.

Allt verkar bara konstigt, från maten till populärkulturen. Försiktigt närmar de sig varandra i baren. Har lågmälda samtal där tystnaden ibland säger lika mycket som deras repliker. Men de kommer ändå nära varandra, på ett sätt som bara främlingar som inte har planerat att bli intima kan bli.

Man kan tycka att Murray kanske inte är trovärdig som just actionfilmstjärna. Eller att Sofia Coppola plockar några väl enkla poäng i den kulturkrock som uppstår mellan västvärlden och den japanska kulturen.

Men som helhet är det en fantastisk film. Trovärdig, gripande, välspelad och ibland också rolig, som i en dråplig scen från en reklamfilmsinspelning.

Eller som när en packad Bob Harris ska sjunga Roxy Musics ”More than this” på en karaoke-bar.

Bill Murray gör sitt livs roll. Och naturligtvis borde även den 19-åriga superbegåvningen Scarlett Johansson ha Oscars-nominerats för sin insats.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM