- Jag åt allt som var fett

Charlize Theron gick upp 15 kilo - för att spela seriemördare

1 av 2 | Foto: AP
Charlize blev belönad med en Golden Globe för sin roll i Monster.
FILM

BERLIN

För rollen som prostituerad seriemördare i "Monster" gick hon upp 15 kilo.

- Jag åt allt som var fett och onyttigt, säger hon.

Charlize Theron har gjort en Bridget Jones.

Det blåser en isande vind i Berlin men Charlize Theron släntrar in på hotell Ritz Carlton i tunn chiffongkjol, barbent i öppna sandaler. Stjärnglansen är påfallande och det är svårt att förstå att det faktiskt är hon som transformerats till den trasiga, aggressiva Aileen i "Monster".

För rollen fick hon tandprotes, mörka linser, handmålade fräknar i hela ansiktet och tvingades dessutom gå upp kraftigt i vikt.

- Jag åt allt dåligt och tränade ingenting i några veckor före inspelningen, berättar hon.

Mördar kunderna

Och påstår att det inte berörde henne att lägga på sig 15 kilo.

- Nej, det handlar inte om mig. Jag brydde mig inte om hur jag såg ut. Man kan inte vara fåfäng som skådis utan måste vara öppen för att förändra sig inför olika roller.

Uppenbarligen gjorde hon det väldigt bra. Charlize Theron är nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för rolltolkningen av den prostituerade Aileen som så småningom tar hämnd och mördar sina kunder. Filmen bygger på en sann historia.

Stolt över filmen

Vissa kritiker tycker dock att Oscarsnomineringarna nu handlar mest om vem som kan förändra sitt utseende mest. Som exempelvis Nicole Kidman i "Timmarna" i fjol men det där skakar Charlize bara på huvudet åt.

- Jag hoppas och tror nog att det fortfarande är skådespelandet som är det viktiga. Jag känner i alla fall inte att jag behöver förändra mitt utseende för varje ny film bara för att kunna göra ett bra jobb, säger hon.

Hon är stolt över "Monster", ett lågbudgetprojekt som hon själv varit med och producerat.

Tunga ämnen

Och hon värjde aldrig för de tunga ämnen filmen tar upp som prostitution, mord och dödsstraff. Eller kärleksscenerna mot Christina Ricci.

- Det är kärlek och könet spelar ingen roll. Jag kände inget särskilt inför de här scenerna, det var en del av rollen och hennes behov av att bli älskad.

"Monster" får svensk premiär i april.

Karin Lindstedt