Filmpris till ”Om jag vänder mig om”

Björn Runges film vann prestigepris vid Berlins filmfestival

Foto: Markus Schreiber/AP
Filmen ”Om jag vänder mig om” vann på lördagen prestigepriset Blå Ängeln vid Berlins filmfestival. Här ses skådespelarna Jacob Eklund, Pernilla August och regissören Björn Runge.
FILM

Regissören Björn Runges film ''Om jag vänder mig om'' vann på lördagen ett av filmvärldens stora prestigepris: Blå Ängeln vid Berlins filmfestival.

Dessutom tilldelades filmens hela skådespelarensemble ett specialpris för sina insatser.

Även svensken Johan Brisinger belönades vid festivalen. Han vann den nyinstiftade kortfilmsklassen i sidokategorin Panorama för sin ''En del av mitt hjärta''.

Men den store svenske segerherren var Björn Runge.

-Jag tyckte det var fantastiskt bara att komma hit och delta i tävlingen. Och nu har vi vunnit två av de stora prisen inom filmen. Jag är överväldigad, säger Björn Runge till TT.

''Om jag vänder mig om'' vann tidigare i år fyra Guldbaggar vid den svenska filmgalan. Men den typen av utmärkelser har sällan varit någon garanti för att en svensk film ska uppskattas internationellt.

Få svenska framgångar

På 1960-talet var svenska filmer ofta med på de tre stora internationella filmfestivalerna i Berlin, Cannes och Venedig. Sedan dess har dock antalet framträdanden varit få.

-Vi kan tycka att vi är bra för att det kommer mycket folk i Sverige och tittar på en film. Men utomlands har de oftast inte hållit måttet. Därför är detta enormt roligt för svensk film, säger Mattias Nohrborg, filmens exekutive producent.

Blå Ängeln - som instiftats till minne av skådespelerskan Marlene Dietrich - delas ut till den bästa europeiska filmen vid Berlinfestivalen.

Dessutom delas den så kallade Guldbjörnen ut till bästa film och Silverbjörnen till juryns favoritfilm. I år blev det ''Gegen die Wand'' av Fatih Akin respektive ''El abrazo partido'' av Daniel Burman som fick de björnarna.

-Det är lite rörigt med alla dessa pris. Men oavsett vilket av dem man vinner är det oerhört prestigefyllt, säger Nohrborg.

”Lärt mig av Roy Andersson”

Björn Runge säger att han ännu inte riktigt kunnat fatta vad som hänt. Han vill inte gärna prata om sina filmiska talanger, sitt bildsinne eller sina förmåga att berätta historier. I stället framhåller han andra saker:

-Jag tror att den här framgången beror på min noggrannhet, något jag lärt mig av Roy Andersson. Han gav mig ett förhållningssätt som jag tror är nödvändigt för att man ska lyckas i den här branschen.

Filmerna som belönades vid Berlins filmfestival

Roland Johansson/TT