”Ett svårt jobb att vara rolig”

Oscars- nominerade Bill Murray i stor intervju om nya succéfilmen

1 av 3 | Foto: SCANPIX
Hans gör sitt livs roll Bill Murray har hyllats över hela världen och är nu Oscarsnominerad för rollen som amerikansk filmstjärna på reklamjobb i Tokyo. - Vill man verkligen ha en Oscar är man illa ute - det är som att vilja gifta sig till varje pris, säger Murray när Aftonbladet träffar honom.
FILM

Bill Murray har fått oss att skratta i över 20 år.

Med "Lost in translation" har han fått en helt ny uppskattning. Beröm. Priser. En Oscarsnominering.

- Vill man verkligen ha en Oscar, då är man illa ute. Det är som att vilja gifta sig till varje pris. Man kommer att hamna med vem som helst bara för att bli gift, säger Murray om nomineringen.

I "Lost in translation" spelar Bill Murray en amerikansk filmstjärna som är i Tokyo för att göra reklam för whisky. Han är inte särskilt stolt över reklamen, men får mycket pengar.

Tittade du på skådespelare som gör sådan reklam?

- Sofia Coppola och jag hade sett olika stjärnor med identiska uttryck. Hon såg Kevin Costner sälja espresso på burk och jag såg Harrison Ford sälja Asahi öl och de såg likadana ut.

Bill Murray håller upp ett glas vatten och härmar minen.

"Underbart självförakt"

- Det var lätt att ta till sig för mig. Självföraktet i bilden är underbart. De vet att de får bra betalt och är inte särskilt stolta över det.

Mötet mellan din rollfigur och Tokyo blir en underhållande kulturskillnad för oss. Är den det för japanerna också?

- Jag vet att de skrattar mer åt amerikanarnas konstiga beteende, säger Bill Murray. Japanerna tycker det är roligt att få den amerikanska uppfattningen skildrad. De vet att det ständiga bugandet är komiskt för oss. De är bra på att skratta.

- Tokyo är mycket hippare än man tror, säger Bill Murray. Flera av de unga i filmen är Sofias kom-

pisar. De tycker amerikansk filmstjärnereklam är löjlig.

På senare år har Bill Murray haft framgångar i filmer av Wes Anderson.

Skicklig golfspelare

- Som Sofia är han ung och begåvad och kan mycket om film. Wes sände mig manuset till "Rushmore" och han sände mig "Bottle rocket" på video. Jag har fortfarande inte sett den. Men manuset var bra, så jag gjorde "Rushmore" och "The Royal Tenenbaums" och nu gör vi "A life aquatic".

Bill Murray tycker det är ett svårt jobb att få folk att skratta.

- Folk är oftare ledsna än glada, så att vända på deras humör är svårare, säger Bill Murray. Det är inte lika svårt att få folk att gråta. Människor är alltid öppna för sorg. Vi har närmare till tårar än skratt.

Vem får dig att skratta?

- Många människor jag möter får mig att skratta, säger Bill Murray. Jag gillar också gamla komiker som Buster Keaton, Jack Benny och Charlie Chaplin. Chris Rock är kul. Jag gillar David Letterman och Conan O"Brien.

Du spelar golf i en scen i "Lost in translation". Du ser ut att vara skicklig.

- Ja, jag behövde bara en enda tagning. Jag slog 294 meter. Jag växte upp som caddie. Jag arbetade mig igenom skolan genom att bära golfväskor.

Bill Murray är ett av nio syskon.

- Vi var inte extremt fattiga, men vi kämpade med pengar. Det var mycket konkurrens mellan syskonen.

Pappa var inte lättroad

- Vår pappa var rolig, men det var väldigt svårt att få honom att skratta. Så man måste vara rätt bra för att roa honom och jag ansträngde mig mycket.

Bill Murray slog igenom i "Saturday night live" på 1970-talet och efter succeer som "Tootsie", "Ghostbusters" och "Måndag hela veckan" är han ett välkänt ansikte i USA.

- Folk säger att de vill bli rika och berömda. Jag säger "pröva att vara rik först och se om det inte täcker det mesta". Det är inte så många avigsidor med att vara rik, mer än att betala skatt och ha släktingar som ber om pengar. Blir du berömd har du ett 24-timmarsjobb.

- Jag har haft blandade känslor till kändisskapet. Ett år provade jag att sluta skriva autografer. Men så länge folk är artiga är det okej.

- När de är oartiga går jag. Det har räddat mig från problem.

Jens Peterson