Kärlek och hemodlade grönsaker

”Åter til Cold Mountain” tar oss med till sensationella landskap

FILM
Foto: buena vista
Har du kokat saften själv?

Amerikanska inbördeskriget. Han är soldat på sydstatssidan, fångad i skyttegraven bland lik och lera. Hon går på en bondgård hemma i Cold Mountain, North Carolina, och försöker hålla sig vid liv på allt färre förnödenheter.

Före kriget sågs de. Blickar utväxlades. Båda kände något men visste inte vad. Med avståndet växer känslorna.

Kärlekshistorien om Ada ( Nicole Kidman) och Inman ( Jude Law) berättas växelvis i Charles Fraziers utmärkta roman. Följer dem var för sig, på avstånd från varandra. Anthony Minghella använder samma grepp i sin fina filmatisering. Från en allt mer desillusionerad Inman som längtar bort från kriget och hem till livet. Till en kvinna som fått lära sig spela piano och diskutera kultur men inte kan laga mat eller odla för att klara liv hanken.

Det kan Ruby. Hon spelas suveränt av Renée Zellweger, som gör en kvinna olik allt annat hon spelat. Ruby hjälper Ada på gården, och hon drar också in en massa energi i filmen. I släptåg på henne kommer folkmusik.

Musiken är viktig i "Åter till Cold Mountain". Fiolen som tröstar en döende soldat, pianot som betyder status och klanger från en annan värld, country från de blåa bergen med rötter i brittisk folkmusik. Jack White från White Stripes har en biroll som vandrande spelman i filmen.

Inman möter många hinder på vägen, äventyrliga episoder där Jude Law möter färgstarka motspelare som Natalie Portman, Philip Seymour Hoffman och Giovanni Ribisi.

Hemma på gården måste Ada hålla den hotfulle Teague ( Ray Winstone) på avstånd. Allt är välspelat och imponerande, och Anthony Minghella har gjort en lika stark förvandling av bok till film som hans "Den engelske patienten" och "The talented mr Ripley".

Stor passion. Sensationella landskap.

Men det som fäster starkast är den mustigt lantliga Rudy. Renée Zellweger stjäl filmen med sina neddragna mungipor och sitt rejäla sving med dynggrepen. Kärlek? Javisst, men först lite hemodlade grönsaker.

Åter till Cold Mountain

Jens Peterson