Dags att byta jobb, Murphy?

”Spökhuset” är ett hopplöst sammelsurium av tröttsamma effekter

FILM
Foto: buena vista
Kön till tandläkaren.

Det fanns en tid då Eddie Murphy verkligen kunde lyfta en hel film. Nu kan han inte längre visa sig i en utan att sabotera den. I "Spökhuset" spelar han Jim Evers, som driver en mäklarfirma tillsammans med sin fru Sara. När de får ett samtal från en man som vill sälja ett stort hus ute i träskmarkerna åker de dit för att titta på det tillsammans med sina barn. De möts av ett imponerande kråkslott, som en gång i tiden varit ett riktigt herrasäte. Så fort familjen Evers kliver innanför dörrarna bryter ett oväder loss, och de blir fast i det läbbiga huset med ägaren Edward Gracey och hans kuslige butler Ramsley. Och så värsta gänget med spöken förstås.

"Spökhuset" har "The Haunted mansion" som originaltitel och filmen är löst baserad på Disneylands åkattraktion med samma namn. Här har man alltså gjort en "Pirates of the Caribbean", men med ett betydligt mer deprimerande resultat. För att göra en dålig historia kort kan man säga att det enda som är sebart är de stämningsfyllda förtexterna, delar av husets läckra interiör och Terence Stamps sanslösa överspel som spökbutler.

För övrigt är filmen ett hopplöst sammelsurium av tröttsamma effekter, korkad dialog och en dryg Eddie Murphy som definitivt borde se sig om efter ett nytt yrke.

Spökhuset

Karolina Fjällborg