Ovanligt starka sexscener

Meg Ryan har aldrig varit mer naken än i ”In the cut”

Foto: sf
Hand i hand – Jennifer Jason Leigh och Meg Ryan.
FILM

Förlagan, Susanna Moores roman från 1998, är en erotisk thriller som verkligen är både sexig och spännande.

Jane Campions film är delvis något helt annat, trots att hon i stort sett berättar samma historia.

Frannie Avery ( Meg Ryan) bor i New York, är lärare i engelska, samlar på slanguttryck för att kanske sammanställa dem till en bok - och är sexuellt frustrerad.

Några hemska kvinnomord äger rum i hennes kvarter. James Malloy ( Mark Ruffalo), en polis som förhör folk i kvarteret, har en slags bufflig charm som Frannie tänder på. De börjar ha sex med varandra. Och trots att hon ganska snabbt börjar misstänka att han kanske inte riktigt har rent mjöl i påsen, fortsätter de att träffas. Hon kliver medvetet rakt in i fiendens gap, i jakten på att gång på gång få uppleva det som Erica Jong kallade "det knapplösa knullet".

Jane Campion, mest känd för trefaldiga Oscars-vinnaren "Pianot", har i alla sina filmer brutit mot konventioner och klichéer. Det gör hon även här. Hon är mer intresserad av att utforska Frannies och halvsystern Paulines ( Jennifer Jason Leigh) känslo- och sexliv, än att berätta en traditionell historia från A till Ö. Därför blir det stundtals nästan som att thrillerintrigen är i vägen för det hon vill skildra. Den som främst vill se spänning, blir nog lätt besviken.

Men det är fina New York-stämningar, trovärdig dialog, ovanligt starka sexscener och Meg Ryan har väl aldrig varit mer sårbart naken - både fysiskt och psykiskt - i en filmroll tidigare.

In the Cut

Jan-Olov Andersson