Kjell blir elak skeppskock

Filmar på fartyg mellan Kapstaden och London

1 av 2
bioaktuell i dag Kjell Bergqvist, 51, har många premiärer att hålla reda på i år. I dag är det "Tre solar" som går upp på biograferna. I vår väntar mera jobb. Då åker han till Sydafrika för att spela in "Kocken". - I det här yrket är det bara en fördel att bli äldre. Vartenda grått hårstrå är värt sin vikt i guld när man förhandlar om gager, säger han.
FILM

Kjell Bergqvist byter Sverige mot sydligare breddgrader.

Nu gör han huvudrollen i filmen "Kocken" med inspelning i Sydafrika.

- Jag spelar en sadistisk kock på ett lastfartyg, säger han.

I fjol syntes han i "Smala Sussie", "Ondskan", "Lillebror på tjuvjakt", tv-serien "De drabbade" samt på Stockholms stadsteater.

Och 51-årige Kjell Bergqvist tänker inte dra ner på takten. I år gör han roller i Richard Hoberts "Tre solar", Mikael Håfströms "Strandvaskaren" och blir dessutom polis i SVT:s storsatsning "Graven".

- Som man i det här yrket är det bara en fördel att bli äldre. Vartenda grått hårstrå är värt sin vikt i guld när man ska förhandla om gager, säger han och skrattar.

Reser till Sydafrika

Grått hår eller ej - nu är det klart att Kjell Bergqvist gör huvudrollen i den nya filmen "Kocken" som produceras av Sonet Film.

- Det är en jättespännande historia. Det är ett drama men också en thriller med lite mord och så, säger han.

Filmen regisseras av Mats Arehn som bland annat gjort "Om kärlek", och tv-serierna "Fiendens fiende" och "Vita lögner". Manuset är skrivet av Rolf Börjlind och bygger på Mats Arehns egna erfarenheter från när han gick till sjöss som ung. Handlingen kretsar kring en ung man som blir isolerad ombord på båten tillsammans med den sadistiske kocken.

- Vi kommer bland annat att filma i Sydafrika och två veckor tillbringar vi ombord på ett lastfartyg mellan Kapstaden och London, säger Kjell Bergqvist.

Inspelningen startar i maj och fram till dess tänker han ta en lång ledighet.

- Jag vill ha tid att vara med mina barn och vila upp mig.

Fler barn inte omöjligt

Familjen är viktig. Kjell Bergqvist har en vuxen dotter samt två döttrar från äktenskapet med skönhetsmissen Yvonne Ryding. Men familjen kan komma att växa. Sedan fyra år tillbaka lever han med Karin Andersson, 32.

- Karin har inga barn, och det kommer en dag då hon vill ha det, så det är inte omöjligt att det blir så. På ett sätt har jag ju ungar så jag klarar mig. Men vad har man för annat som är jätteviktigt? Det är verkligen familjen som betyder något för mig, filmbranschen och karriären är bara kosmetika.

Karin Lindstedt