Splittrade av bråket

Guillou om Oscarsbråket: Jag är lurad och förnedrad

1 av 4
SVenskarna i Hollywood oVÄNNER Regissören Mikael Håfström, producenten Ingemar Leijonborg och producenten Hans Lönnerheden är i Los Angeles för Oscarsgalan där filmen "Ondskan" är nominerad. Men glädjen förtas av bråket om Jan Guillous biljett som i stället gått till Håfströms fru. "Det känns som om man tagit bubblorna ur champagnen", säger Hans Lönnerheden som brutit helt med Guillou - som i sin tur har Leijonborg på sin sida.
FILM

STOCKHOLM/HOLLYWOOD

Sprickan i "Ondskan"-truppen är total.

Striden om Oscarsbiljetterna har delat gruppen i två läger. Konflikten gör att Jan Guillou bryter helt med producenten Hans Lönnerheden.

- Han kunde ha sett till att jag suttit fängslad i orange overall på Guantánamo, säger Guillou.

I morgon gäller det för "Ondskan". Men glädjen över Oscarsnomineringen grusas av storgrälet bland svenskarna som lett till att filmens produktionsbolag Moviola upplöses.

Bolaget ägs av Hans Lönnerheden, Ingemar och Erik Leijonborg samt Jan Guillou. Företaget bygger hela sin verksamhet på att filmatisera Guillous romaner. Det var också här Mikael Håfström fick chans att göra sin första långfilm "Vendetta".

Delade i två läger

Samarbetet är nu krossat och bolaget delat i två läger: Jan Guillou och producenten Ingemar Leijonborg mot regissören Mikael Håfström och producenten Hans Lönnerheden.

- Lönnerheden ska ut ur Moviola, säger Jan Guillou. Ingemar Leijonborg och jag, som båda har blivit lurade, har det bästa förhållande.

Allt bottnar i att Guillou blev snuvad på Oscarsbiljetten då Håfström tog den och gav den till sin fru.

- Håfström och Lönnerheden har planerat den här manövern länge. Och att lämna allt samarbete med oss. För tio dagar sedan sa Lönnerheden att han tänkte hoppa av Arn-projektet, säger Guillou.

Hur reagerade du på det?

- Det var för absurt för att ta på allvar. Jag tolkade det som någon slags Oscarsfeber. Men så var det inte. Det är väldigt egendomligt.

Varför tror du att Lönnerheden vill lägga ner Arn?

- De skulle genomföra den här manövern och förutsåg väl att det kraftigt skulle påverka stämningen mellan oss. Men han tyckte ändå att det var värt att offra Arn och allt annat för den här sakens skull.

Bygger inte Moviolas framgångar på dina böcker?

- Jo, det är de som har försörjt Lönnerheden rätt väl under de här åren.

Hur känns det i dag?

- Jag är lurad, bedragen och förnedrad. Lönnerheden och Håfström kunde ha skickat mig i fängelse. Jag kunde ha suttit fängslad i orange overall på Guantánamo nu.

Vad menar du?

- Jag har ett visum som inbjuden till Oscarsgalan. Varje lögnaktig uppgift är ett federalt brott. Om jag åkt över hade jag kunnat gripas, de hade kollat att jag inte var inbjuden, och alltså försökt ta mig in i USA under falska förespeglingar. Eftersom jag är terrorist finns det ingen ände på hur förskräckligt det där hade kunnat sluta.

Gör filmen själva

Vad händer med Moviola?

- Vi vill köpa ut Lönnerheden och göra Arn-filmen själva. Annars likviderar vi bolaget och startar ett nytt.

På festen som det svenska generalkonsulatet i Los Angeles ordnade för "Ondskan" tidigt i går morse svensk tid försökte Ingemar Leijonborg och Hans Lönnerheden visa upp en enad front. Men konflikten var uppenbar.

Har biljettbråket orsakat någon schism?

- Ja, det skulle vara mellan Hans och mig. Min åsikt är att Jan hör till det här gänget. Han har gett oss förtroendet att filma hans bok. Det är en egendomlig bedömning att inte ta med honom, säger Leijonborg.

Vad har du för kommentarer till att Moviola upplöses?

- Egentligen inga.

Producenten Hans Lönnerheden är däremot på Håfströms sida.

- Jag stöttar honom. Hela upplägget är ju så att man tar med sin respektive.

Brytningen mellan honom och Guillou är total.

- Han avslutade vårt samtal på ett sånt sätt att det inte blir vidare kontakter. Det kan jag känna mig besviken över.

Förtar bråket något av glädjen att vara här?

- Ja. Det känns som om man tagit bubblorna ur champagnen.

Mikael Håfström vill fortfarande inte kommentera bråket.

Wilson får inte heller någon biljett

Filmerna bygger på Guillous böcker

Karin Lindstedt, Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM