Krismöte kan lösa filmbråk

Kultur- departementet ska försöka få filmavtalet förlängt

FILM

Filmbråket måste få ett slut.

I dag håller kulturdepartementet krismöte för att lösa konflikten som lamslagit hela filmbranschen.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Kulturminister Marita Ulvskog vill ha en snabb lösning på konflikten.

Aftonbladet har i en rad artiklar berättat om det stora bråket i filmbranschen som spräckt hela det rådande filmavtalet.

Avtalet styr finansieringen av svensk film och bakom avtalet står åtta parter. Två av dem, biografägarna och de amerikanska filmbolagen, har nu hamnat i konflikt med varandra. Bråket gäller den så kallade bokningsavgiften på internet som de amerikanska bolagen kräver ska räknas in i biljettpriset och på så sätt komma filmavtalet till del.

Öppet brev

Läget är för närvarande så kritiskt att fackklubben på Svenska filminstitutet skickat ett öppet brev till kulturministern.

- Vi känner oss som åskådare i en match där Filminstitutets framtid står på spel men där vi inte kan vara med på planen och fightas, skriver ordföranden Marika Junström.

Men i dag, torsdag, kallar kulturdepartementet alla parter till krismöte på Rosenbad. Förhoppningen är att lösa bråket och på så sätt lyckas förlänga det rådande filmavtalet medan man jobbar fram ett nytt.

Ministern kritisk

Kulturminister Marita Ulvskog var mycket kritisk till bråket när Aftonbladet intervjuade henne i förra veckan.

- Filmbranschen har ansvar för bråket. De har själva sagt upp avtalet utan att det finns ett nytt. De blockerar för varandra och skapar en situation som är till skada för dem själva. Tiden är på väg att rinna ut, sa hon då.

Tidigare artiklar

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM