Gothika

FILM

Amerikansk skräckfilm i regi av Mathieu Kassovitz, med Halle Berry, Robert Downey, Jr, Penélope Cruz, Bernard Hill m fl.

En B-skräckis i påkostad Hollywood-version. Namnet ska förstås föra tankarna till den gotiska litteraturgenren från 1800-talet, som förenar mysticism och skräck.

  Spelplatsen är ett (åtminstone på utsidan) spökslottsliknande mentalsjukhus för grova kvinnliga brottslingar. Där är Miranda Grey (Halle Berry) knivskarp och högt respekterad psykiater, gift med chefen (Charles S Dutton) samtidigt som hon vänligt men bestämt avvisar alla försök till vänsterprassel från en kollega (Robert Downey, Jr).

  Efter diverse turer hamnar Miranda själv bakom lås och bom bland de psykpatienter hon tidigare försökte bota. Hon är misstänkt för mord och måste försöka hitta sanningen bakom de falska anklagelserna för att bli fri"

  Spännande?

  Inte särskilt. Alla inblandade verkar ha sina skäl till dubbelspel och när det dessutom finns övernaturliga inslag, är det svårt att engagera sig i vilka oväntade turer som väntar inför det knäppa slutet.

  Trist?

  Nja, inte direkt. Franske regissören Mathieu Kassovitz ("De blodröda floderna") vräker på med häftiga kameravinklar, spökeffekter och suggestiv musik, så filmen ser åtminstone bättre ut än den galna historien egentligen motiverar. För egentligen är inte "Gothika" mer än en väldigt klichéfylld B-skräckis i ovanligt påkostade kläder.

Jan-Olov Andersson