Viggo: Jag är släkt med Buffalo Bill

"Sagan om ringen"-stjärnan om sin nya roll i västernfilmen "Hidalgo"

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Viggo med Aftonbladets filmpris.
FILM

På film spelar Viggo Mortensen en legendarisk cowboy i "Hidalgo".

På riktigt är han släkt med Buffalo Bill.

Och så hästtokig att han köpt både TJ som spelar Hidalgo och två av Aragorns hästar från "Sagan om ringen".

I "Hidalgo" spelar han Frank Hopkins, berömd tävlingsryttare och alkoholiserad attraktion på Buffalo Bills cirkus. Han övertalas 1890 att ställa upp i ett långlopp mot arabiska fullblod genom Saudiarabiens öknar.

Viggo Mortensen, som blivit känd för hur mycket han satsar i sina roller, sov ibland kvar i öknen med sin häst under inspelningen när de andra åkte till hotellet. Och efteråt köpte han den prickiga mustangen TJ.

- Det var otroligt vad TJ kunde agera, det ser ut som om han har åsikter om allt. Valet av TJ var lika viktigt som valet av Omar Sharif, säger Viggo Mortensen.

Dansk pappa

Viggo Mortensen, vars pappa är dansk och mamma amerikanska, har länge varit fascinerad av Buffalo Bill, som egentligen hette William F Cody.

- På min mors sida är jag släkt med William Cody, och det var väldigt fascinerande som barn att höra historierna. Jag tog reda på allt som gick att veta om honom, har sett alla filmerna om Buffalo Bill. Som Robert Altmans löjliga version med Paul Newman. Underhållande, men sådan var inte Cody. Jag tycker att så som JK Simmons spelar honom i "Hidalgo" är nära den riktige Buffalo Bill.

- Han var nog en god man och duktig skytt och allt det där, men av ekonomiska skäl så ljög han och byggde upp myten om vilda västern. Det är nog på grund av Buffalo Bill som det finns en västerngenre inom filmen, säger han.

Rena vilda västern - här är fler nya filmcowboys

Han säljer skivor och böcker

Jens Peterson