Enda nyheten är att alla snacker norsk

FILM

Buddy

Norsk romantisk komedi i regi av Morten Tyldum med bl a Nicolai Cleve Broch, Anders Baasmo Christiansen, Aksel Hennie och Pia Tjelta.

Även i Norge finns det omogna killar som är rädda för att binda sig. Vi känner igen Kristoffer

( Nicolai Cleve Broch) som typ från oräkneliga amerikanska komedier, och även hans "tokige" kompis Geir ( Aksel Hennie) som är ännu räddare för att uppfattas som vuxen och ansvarsfull. När Kristoffers flickvän Elizabeth ger honom reservnycklarna till hennes lägenhet blir han nervös och tror hon vill gifta sig. Han lämnar tillbaka nycklarna, hon blir besviken och Kristoffer är singel igen.

Han delar lägenhet med Geir och den pedantiske Stig-Inge som plågas av ett antal fobier.

Kristoffer filmar sig själv och sina vänner med en liten dv-kamera. Det är så vi först ser honom, och när ett tv-bolag efter en kupp hittar hans filmer om sig och sina kompisar blir de intresserade. Kristoffer får kontrakt och de visar hans filmer som kul inslag i en populär talkshow.

Problemen? Stig-Inges fobier är inget påhitt, som tv-kanalen tror, och Geir har hemligheter i sitt förflutna som riskerar att avslöjas för tv-tittarna. Dokusåpakris. Kristoffer måste välja mellan sin tv-karriär och lojaliteten med kompisarna.

Hans envisa uppvaktande av Elizabeth mattas också något när den vackra Henriette flyttar in i kollektivlägenheten.

Flera val att göra. Viktiga för Kristoffer, men inte så spännande för den som tittar. Särskilt inte när det känns som om man sett liknande historier många gånger tidigare. Det enda nya är att alla pratar norska.

Jens Peterson