Före detta konsulent får stöd på 5 miljoner

”Konsulentjobbet har inte hjälpt mig, snarast legat mig i fatet”

FILM

Först var han filmkonsulent.

Nu drar regissören Mats Arehn själv in fem miljoner i förhandsstöd till sin nya film ”Kocken”.

- Konsulentjobbet har inte hjälpt mig, snarast legat mig i fatet, säger han.

Foto: SCANPIX
DUBBLA STOLAR - Konsulentjobbet har inte hjälpt mig som regissör, säger Mats Arehn efter sina år som makthavare.

Mats Arehn är den mest framgångsrika filmkonsulenten under de senaste fem åren. Enligt Aftonbladets undersökning av barn- och långfilmkonsulenternas personliga facit har de filmer han stött lockat störst publik till biograferna. I genomsnitt har Mats Arehns filmer setts av 276 970 besökare. Det kan jämföras med listans bottenplacerade Reidar Jönsson som bara har ett snitt på 8 587 besökare per film.

Lyckligt lottad

- Jag vet att det gick bra och jag är jättestolt över det. Men det beror ju inte på mig utan på filmarna, säger Mats Arehn.

Av alla ansökningar som kommer in till SFI varje år är det bara cirka 5 procent som beviljas förhandsstöd.

Numer kan Mats Arehn själv räkna sig till denna lyckligt lottade skara. Efter sin turbulenta tid som konsulent regisserar han igen och kammar hem miljoner i filmstöd. År 2000 fick Mats Arehn 4 miljoner till ”En förälskelse”, i år får han 5 miljoner till ”Kocken”.

Är det fråga om

svågerpolitik?

- Tvärtom. Det är absolut ingen fördel att ha varit konsulent. Jag tror att vissa konsulenter snarare blir lite aggressiva mot före detta kollegor, för plötsligt kommer det in någon som kanske kan något.

Risk för jäv

Producenten Bo Jonsson som bland annat står bakom Lasse Åbergs ”Sällskapsresan”-filmer menar att konsulentsystemet innebär risk för jäv.

- Det är ett av de stora problemen. Det blir ett slags Moment 22 därför att Sverige är så litet. Du vill ha någon med erfarenhet och då är det oundvikligt att inte känna en massa folk i branschen.

Fler artiklar

Karin Lindstedt