Ointressant tidsresa

”Timeline” hyser många talanger – men är stentrist

Foto: uip
FILM

Det här är en stentrist film, märkligt med tanke på hur mycket talang som är inblandad. Michael Crichtons roman är en bra grund, i samma anda som ”Jurassic park”. Han har som vanligt gjort populärvetenskap av aktuell forskning, här om arkeologer som skickas med en tidsmaskin tillbaka till Frankrike 1357 och ett avgörande slag mellan fransmän och engelsmän.

Regissören Richard Donner har gjort ”Dödligt vapen” och ”Stålmannen”, fast också de värdelösa ”Conspiracy theory” och ”Dödligt möte”. I ”Time line” är skådespelarna duktiga, miljöerna påkostade, stridsscenerna imponerande.

Men filmen är helt ointressant.

I inledningen är vi i New Mexico där en medeltida klädd man plötsligt kollapsar på en ökenväg. Liket hämtas på sjukhus av mystiskt storföretag. Vid en arkeologisk utgrävning i Frankrike får vi veta att just här stod ett avgörande slag där fransmännen erövrade ett slott, ursinniga sedan de sett en adelsdam hängas av engelsmännen.

Snart är dagens forskare på laboratoriet i New Mexico, som gett dem grävtips. Ännu snarare är de tillbaka i medel tiden. De har sex timmar på sig att rädda en annan tidsresenär. Riddare som fäktas, kärlek, kamp mot klockan. Bla bla bla.

Kvantfysik och Crichtons förklaringar hur man kan skicka människor genom tid och rum är svåra saker, och de som gjort ”Timeline” har övergett alla försök att skapa logik i intrigen.

Allt är offrat för att det ska bli spännande. Och så är det inte ens spännande.

Suck.

Timeline

Jens Peterson