Skönheten och odjuret

Charlize Theron knockar världen som seriemördare

1 av 2 | Foto: AP
Charlize Theron på årets Oscarsgala
FILM

BERLIN

Charlize Theron var bara en snygg brud i lyxförpackning. Men hon tog revansch. Tunnhårig, 15 kilo tyngre och med tandprotes knockar hon nu världen som seriemördare i "Monster".

Hon spelade söt fru i "Djävulens advokat", hon spelade söt flickvän i "Ciderhusreglerna" och i "The Italian job" dök hon upp som"hm, söt flickvän.

Bredd och djup har kanske inte varit kännetecknet för Charlize Therons karriär - förrän nu. Med "Monster" tar den sydafrikanska skådespelerskan revansch och visar världen att hon vägrar nöja sig med blond bimbo-facket. Respekt!

- Jag är så trött på att folk hakar upp sig på mitt utseende. Jag har till och med fått göra mig fulare på auditions för att regissörerna ska ta mig på allvar, säger hon när Puls träffar henne i Berlin.

Fastna vid utseendet, ja. Det är precis vad alla lär göra som ser "Monster" också. Fast av helt andra anledningar än tidigare. Här har Charlize Theron genomgått en metamorfos till oigenkännlighet. För att gå in i rollen som seriemördaren Aileen Wuornos la skådespelerskan på sig 15 kilo, hon tunnade ut sitt hår, fick fräknar målade över hela ansiktet och la sig till med ett yvigt och mer maskulint kroppsspråk.

- Jag åt allt som var fett. Under flera veckor före inspelningen käkade jag tonvis med pizza, gärna sent på kvällen. Jag tränade ingenting och dessutom rökte jag två paket cigg om dagen.

Det är svårt att förstå att det är samma person. Charlize Theron glider in på lyxhotellet i Berlin i tunn chiffongkjol, bara ben och högklackade sandaler. Det skimrar Hollywood om henne och av de extra kilona syns inte ett spår.

- Jag är naturligt smal. Åren som balettdansös gör att jag snabbt kan komma i form igen, säger hon lätt.

Det märks att hon är stolt över "Monster". Trots att avundsjuka röster viskar om Oscars-förvandlingen, en liknande den Nicole Kidman gick igenom för "Timmarna" ifjol, vet Charlize Theron vad hon går för.

- En Oscar är en dunk i ryggen, det är förstås något oerhört stort men i slutändan är det jobbet och kollegorna som verkligen betyder något, säger hon.

"Monster" bygger på den tragiska och sanna historien om Aileen Wuornos. Hon våldtogs av sin morfar under uppväxten, födde barn vid 13 och när hon nått 15-årsåldern var hon redan prostituerad. Men när hon träffar en ung kvinna och förälskar sig börjar hon ta hämnd på sina klienter genom att mörda dem.

- Materialet var helt otroligt. Vi läste alla hennes gamla brev från fängelset och var på väg att besöka henne men hon hann bli avrättad innan dess, säger Charlize Theron.

Det kan tyckas att Charlize levt ljusår ifrån Aileen. Men skådespelerskans uppväxt i Sydafrika var allt annat än enkel och en familjetragedi har präglat hela hennes vuxna liv.

Då Charlize Theron var 15 sköt hennes mamma ihjäl hennes far. Han var alkoholist och blev våldsam när han druckit. En natt kom han hem, sköt sönder ytterdörren och sköt rätt in i Charlizes rum. I självförsvar avfyrade då mamman Gerda tre dödande skott mot maken.

Familjedramat har knutit mor och dotter nära varandra. Trots att Charlize Theron numer är förlovad med skådespelaren Stuart Townsend har mamman en stor plats i stjärnans liv. Det märktes inte minst på Oscarsgalan då hon höll ett tårfyllt tacktal till sin mor.

- Mamma betyder allt för mig. Hon har hjälpt mig så otroligt mycket. Jag använder alltid henne som radar, hon läser alla manus och hjälper mig att välja roller, säger Charlize Theron.

Hon tror också att mamma kommer bli en fantastisk mormor så småningom.

- Ja, men det får vänta. Än är jag inte redo att skaffa barn.

Karin Lindstedt