En ganska listig thriller

"Taking lives" är full med irrgångar och överraskningsmoment

FILM

Taking lives

Amerikansk thriller av D.J. Caruso med bland andra Angelina Jolie, Ethan Hawke och Kiefer Sutherland.

Angelina Jolie har hängt in actionhjältinnan Lara Croft i garderoben och dragit på sig agentkostymen istället. I "Taking lives" spelar hon den smarta FBI-agenten Illeana Scott som kallas till Kanada efter en rad brutala mord.

Så småningom inser hon att hon är en kallblodig seriemördare på spåren. Han ger sig på jämnåriga killar, misshandlar dem så de inte går att känna igen och tar sedan över deras identiteter.

"Taking lives" är en ganska listig thriller. På ett sätt förutsägbar, men historien snirklar sig fram i irrgångar och överraskningsmoment är det egentligen ingen brist på.

Kanske haltar storyn något emellanåt. Den sura polisen som inte kan ta att FBI-agenten kopplas in har vi till exempel sett till leda. Dessutom är det märkligt att engagera tre av Frankrikes toppskådisar, Jean-Hugues Anglade, Olivier Martinez och Tchéky Karyo, och inte ge dem större utrymme än så här.

Men Angelina Jolie är förstås stjärnan. Fast jag imponeras mer av Ethan Hawke som spelar vittnet och konstnären Costa. Han får verkligen chans att spela ut hela sitt register.

"Taking lives" är en psykologisk thriller som roar för stunden. Det är underhållande om ej exalterande, det är spännande om ej gastkramande. Men väl värd att fly vårsolen för en stund.

PRAO-LEO SÄGER SITT

De flesta thrillers med en mördare i brukar ofta bygga på samma koncept, att det är nån psykopat som springer runt och dödar alla han kommer åt, just för att han är psykopat. Men i "Taking lives" har mördaren ett motiv för att döda människor, förutom att han är galen då, vilket gör filmen lite mer originell. Hela filmens koncept är också ganska originellt och man får många överraskningar allt eftersom Angelina Jolie, som faktiskt är ganska bra som FBI-agent, kommer närmare mördaren. Storyn i övrigt var helt OK, även om den inte var fantastisk, och alla olika vändningar som den tog gjorde den ännu mer intressant.

Karin Lindstedt