Lasse Åberg störst på bio

... och han säger inte nej till en ny Stig-Helmer-film

Foto: LOTTE FERNVALL
FILM-GIGANT Men i dag ägnar sig Lasse Åberg främst åt att jobba som illustratör och att driva ett museum med seriefigurer.
FILM

Han är Sveriges meste regissör.

Lasse Åberg är storfavoriten om de svenska biobesökarna själva får välja.

Stig-Helmers pappa sopar mattan med konkurrenterna och snittar en publik på 1,4 miljoner per film.

"Den ofrivillige golfaren", 1991.

Lasse Åberg tar en solklar första placering i Aftonbladets stora kartläggning om vem som är Sveriges meste regissör. Han dominerar 20-i-topp-listan där vi listat 20 av Sveriges största regissörer och räknat ut publiksnittet på deras tre senast gjorda filmer. (Två i de fall regissören inte gjort tre filmer.)

Lasse Åbergs tre senaste filmer "Hälsoresan", "Den ofrivillige golfaren" och "SOS" har setts av i genomsnitt 1 443 277 personer. Det är nästan dubbelt så många som andra platsens Josef Fares.

Eller drygt tre gånger så många som har sett Richard Hoberts sju dödssynderfilmer - tillsammans. Med hela sin svit nådde Hobert bara totalt 454 429 biobesökare.

Listan visar också att de kvinnliga regissörerna har svårt att nå en storpublik. Bara Ella Lemhagen och Susanne Bier kvalar in på en 13:e respektive 15:e plats.

Nutley i svacka

Svensk films brittiske guldgosse Colin Nutley tycks också ha hamnat i en form-svacka. Hans senaste tre filmer snittar bara en publik på 286 083, att jämföra med de 1 139 321 personer som gick och såg hans "Änglagård" 1992.

Nej, siffrorna talar sitt tydliga språk. Stig-Helmer regerar.

- Jag är naturligtvis jättenöjd, säger Lasse Åberg. Jag gör ju filmer för att folk ska vilja gå och titta på dem.

Den högst placerade kvinnan på listan kommer först på 13:e plats. Vad tror du det beror på?

- Filmbranschen är precis som konstbranschen väldigt mansdominerad. Killar har väl sämre självkritik och är snarare till skott. Det finns fler män som har chans att komma fram också.

Till sist, det som alla undrar, blir det någon mer Stig-Helmer-film?

- Vi får väl se. Det är ingen rask fart när jag gör film, inga Nutley-takter direkt. Men just nu är jag helt uppe i vårt museum och mitt vanliga jobb som grafisk formgivare och illustratör.

Filmen har varit grädden på moset.

Aftonbladet kartlägger formen på Sveriges mesta regissörer

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM