”Jag blev kallad regissörshora”

Bibi Andersson – om männen och karriären

1 av 4 | Foto: JAN-OLOV ANDERSSON
NJUTER VID POOLEN PÅ RIVIERAN Som 66-åring lever Bibi Andersson som pensionär, och talar öppet om de kända männen och karriären. - Jag skiter i hur jag uppfattas, säger hon.
FILM

TOURETTE SUR LOUP, FRANKRIKE

Skådespelerskan Bibi Andersson, 66, är väldigt frispråkig i kvällens tv-dokumentär.

Hon berättar om karriären, om männen i sitt liv och om hur mamman kallade henne för ”regissörshora” när hon flyttade ihop med Ingmar Bergman.

- Mamma sa det bara för att hon var rädd om mig, säger hon.

Nu är hon pensionär. Bor ett par mil från franska Rivieran tillsammans med Gabriel, som är läkare, ursprungligen från Chile, men bosatt i Stockholm sedan tidigt 1970-tal, när juntan tog makten i hans förra hemland.

- Han är skild, har vuxna barn, det finns liksom inga konstifikationer, det gällde bara att lära känna varandra när vi träffades genom gemensamma vänner.

Jag är bara ärlig

Bibis tidigare män har ofta varit kända filmregissörer. Ingmar Bergman, Kjell Grede, Milos Forman. Hon berättar oväntat öppet om dem i tv-dokumentären.

- Jag skiter i hur jag uppfattas. Birgitta Zachrisson (filmens producent) är min vän. Då behöver man inte vara på sin vakt. Vi pratade om hur mycket man ska ”leverera sig”, men jag har ju ingen image att sälja, jag är bara ärlig och pratar på.

Om Bergman. Hon säger att hon beundrar hans talang och att de har ”kärleksfulla samtal per telefon, lite då och då”.

Om Kjell Grede, pappa till hennes dotter.

- Jag högaktar honom oerhört, han är en bror i livet. Jag ville inte göra honom illa, till sist gjorde jag mig själv mest illa när jag drog till New York och bodde med Milos Forman på Chelsea Hotel. Jag hade ju ett litet barn, ett och ett halvt år, som jag lämnade. Det var en komplicerad historia. Sådant jag gjorde då gör man när man är 20, inte 35.

Bergman tuktade mig

I tv-dokumentären berättar Bibi att hennes mamma kallade henne för ”regissörshora” när hon flyttade ihop med Ingmar Bergman.

- Det önskar jag att jag inte hade sagt. Det ger en så förfärlig bild av mamma, som egentligen bara var rädd om mig. Jag var väldigt ung, hade knappt gått ut skolan och träffade Ingmar Bergman som höll mig i herrans tukt och förmaning. Han var ju mer jämnårig med min mamma än mig. Hon blev ursinnig.

Öppen för nya filmer

När Bibi ser tillbaka på sin karriär, känns det ärligt när hon säger att hon struntar i vad folk tycker och tänker. Hon har fått Guldbaggar för sina två senaste svenska filmer, ”Det blir aldrig som man tänkt sig” (2000) och ”Elina - som om jag inte fanns” (2002).

- Producenter har inte frågat ihjäl sig, men är det ett bra manus ställer jag gärna upp, säger Bibi, som senast gjorde en biroll i den tysk-österrikiska tv-serien efter Henning Mankells roman ”Danslärarens återkomst”.

Jan-Olov Andersson