Jackman: Jag gjorde porrfilmer

"Van Helsing"- stjärnan berättar om hur hans filmkarriär började

1 av 2 | Foto: SCANPIX
FRÅN PORR TILL MONSTERJAKT Hugh Jackman berättar utan att skämmas att han i början av sin karriär medverkade i flera porrfilmer. Efter senaste succén med monsterfilmen "Van Helsing" är dock stjärnan hett eftertraktad i Hollywood.
FILM

NEW YORK/HOLLYWOOD. Hugh Jackman har gått "sängvägen" till toppen.

Stjärnan i Sverigeaktuella "Van Helsing" inledde sin karriär i porrbranschen.

- Vi måste alla börja någonstans, säger den 34-årige australiensaren.

Jackman avslöjar själv sin bakgrund när han lanserar sin senaste film, actionäventyret där slåss mot varulvar, Dracula och Frankensteins monster. Till skillnad från många av sina kollegor väljer han utan dramatik att lägga korten på bordet.

- Det var i början av min karriär. Jag gjorde några porrfilmer.

Kan välja och vraka

I dag, efter framgångar med "Kate och Leopold", "Swordfish" och filmerna om "X-Men", kan han välja och vraka bland anbuden.

"Van Helsing" hoppade han på av flera orsaker.

- Jag är yngst i en syskonskara på fem. Som liten var alltid minst och klenast, fick alltid spö av de andra bröderna. Filmen gav mig en chans att leva ut mina barndomsfantasier, hänga 20 meter upp i luften och spöa vampyrer.

Det var långt ifrån ofarligt, särskilt när "Mumien"-regissören Stephen Sommers skulle spela in en actionscenen med häst och vagn.

- Jag hängde mitt emellan de galopperande hästarna. De sparkade upp massor av sågspån och det sved i hela ansiktet. Jag insåg snart att jag skulle dö om jag tappade taget.

Jackman klarade sig. Lika bra gick det inte för en av statisterna, som bröt handen.

- Jag skulle firas ner från en ställning och hängde i ett par stållinor när jag började rotera och landade mitt på mannens arm.

Försökte gömma sig

- Under resten av inspelningen försökte han gömma sig för mig. Han var rädd att jag skulle vara sur för att han kommit i vägen för "stjärnan", säger Jackman och skrattar.

Trots att Hollywoodkarriären går för högvarv har Jackman tagit en paus från kamerorna. I stället ägnar han den närmaste tiden åt teater på Broadway. Sex kvällar i veckan spelar han huvudrollen i musikalen "The Boy from Oz" och ska snart spela homosexuell sångare i "Quiet please, there"s a lady on stage".

Förnekar bögrykten

Rollerna har ytterligare spätt på ryktena om att Jackman är bög.

- Jag antar att det är ett tecken på att jag börjar bli känd, när bögryktena kommer. Men jag har en fru och en treårig son och vi är väldigt lyckliga, säger han.

Det enda han hittills ångrar i karriären är att han tackade nej till den manliga huvudrollen i den flerfaldigt Oscars-belönade "Chicago".

- Jag tyckte att jag var för ung för att göra en sådan roll. Men när jag var i New York kring premiären och såg att det var kö runt hela kvarteret började jag fundera på om jag verkligen valt rätt.

Mer om ”Van Helsing”

Martin Gelin