Vansinnigt effektiv och sorglig propaganda

Michael Moores ”Fahrenheit 9/11” är undersökande journalistik på högsta nivå

En scen ur "Fahrenheit 9/11".
FILM

Med Oscars-vinnande ”Bowling for Columbine” lyfte Michael Moore dokumentärfilmen till en ny nivå. Med hjälp av drastisk svart humor skildrade han USA:s besatthet av vapen på ett suveränt slagkraftigt sätt.

”Fahrenheit 9/11” är minst lika bra.

Har grävt i arkiven

Det är undersökande journalistik på högsta nivå. Moore och hans stab har grävt och rotat i militära handlingar och massor av lokala tv-stationers arkiv. Man har hittat händelser och bilder som kopplar samman George W Bush och hans pappa, den förre presidenten, med Usama bin Ladins halvbror, andra saudiarabiska affärsmän och deras gemensamma ekonomiska intressen i olje- och vapenindustrin.

Det är propaganda. Michael Moore trummar på ett väldigt effektivt sätt in i biopublikens skallar att George W Bush måste vara alla tiders dummaste president.

Massor av satir

Det är vansinnigt underhållande. Som i alla hans filmer finns här massor av svart humor och satir. En tragikomisk skildring av fusket med valsiffror i Florida. Bush och politiker- och affärskompisar i en parodi på ”Bröderna Cartwright”. Musik med R.E.M. och andra kända artister som understryker det som visas i bild. Under förtexterna visas kul bilder när Bush och hans kompisar i regeringen sminkas, inför tv-framträdanden.

Men det är också hjärtskärande sorgligt. Sista tredjedelen handlar mest om kriget i Irak och vi får följa patriotiska amerikaner som skickar sina barn till kriget och får hem dem i kistor. En kvinna bryter samman framför Vita huset. Hon har åkt dit för att se var de håller till, de som skickade hennes son i döden genom en lögn.

Gripande om attacken

Skildringen av attacken mot World Trade Center är också väldigt gripande. Vi hör bara krascherna - och ser sedan bara förtvivlade människor som tittar upp mot skyn.

Det brukar sägas att Lars Norén stack in en termometer i röven på den svenska borgarklassen.

Michael Moore stoppar inte bara in en termometer i hela USA:s röv efter terrorattackerna 11 september 2001. Han vrider om den också. Flera varv.

Fahrenheit 9/11

Jan-Olov Andersson