Prinsen & jag

FILM

Amerikansk romantisk komedi av Martha Coolidge med bland andra Julia Stiles, Luke Mably, Ben Miller och Miranda Richardson.

Bättre pr kunde väl knappast ”Prinsen & jag” få. En vecka före den svenska premiären hände hela filmen på riktigt. Kronprins Frederik fick sin flicka av folket, Mary Donaldson, och verkligheten överträffade dikten.

Filmen spinner på exakt samma tema. Den dryga och bortskämda kronprins Edward av Danmark åker till USA för att ragga brudar. Men istället för lättfotade chicks träffar han Paige, en farmartjej med höga ambitioner. Så får han lära sig att uppföra sig som folk, tjäna egna pengar och förstå vad äkta kärlek egentligen handlar om.

Japp, det är precis så sött och sockrigt som det låter. Filmen kryddar med den romantiska komedins alla typiska ingredienser. Intet nytt under solen alltså. Däremot är dialogen lite extra fånig och drömtjejen ovanligt intetsägande. Det är svårt att förstå vad kärleksparet ser i varandra och de där riktiga blixtarna slår aldrig ner.

Dessutom kunde man ha önskat bättre research av manusförfattaren. Att kungen sitter med i fackliga förhandlingar och räddar nationens intressen är bara skrattretande.

Men romantiskt är det väl. I alla fall om man svärmar för prinsessdrömmar där prinsen sitter på en vit springare och ger fjärilar i kärleksgåva.

Karin Lindstedt