Reza Bagher har hittat precis rätt

Aftonbladets Jan-Olov Andersson har sett delar av "Populärmusik från Vittula"

Foto: HAPPY END FILMPRODUCTIONS AB/SF
PÅMINNER OM Aftonbladet har som första tidning sett ett smakprovet från filmatiseringen av "Populärmusik från Vittula". Tonen och känslan i filmen påminner mycket om Lasse Hallströms klassiker. I filmen spelar Niklas Ulfvarsson och Tommy Vallikarri karaktärerna Matti och Niila som sjuåringar. Björn Kjellman spelar läraren Greger.
FILM

CANNES

Över 800 000 svenskar har köpt boken.

Aftonbladet har som första tidning fått se cirka tio minuter ur höstens storfilm "Populärmusik från Vittula".

Och det ser väldigt bra ut!

Foto: HAPPY END FILMPRODUCTIONS AB/SF
PÅMINNER OM "MITT LIV SOM HUND" Aftonbladet har som första tidning sett ett smakprovet från filmatiseringen av "Populärmusik från Vittula". Tonen och känslan i filmen påminner mycket om Lasse Hallströms klassiker. I filmen spelar Niklas Ulfvarsson och Tommy Vallikarri karaktärerna Matti och Niila som sjuåringar. Björn Kjellman spelar läraren Greger.

Mikael Niemis succéroman om de unga grabbarna Matti och Niila och deras uppväxt i 1960-talets Pajala, deras problem med machokulturen, försöken att få ha sex och fascinationen för rock"n"roll, har blivit en världssuccé. Boken har släppts i 34 länder.

Så Svensk Filmindustri satsar hårt på att få ut 28 miljoner kronors-filmen internationellt. De två biografvisningarna av en lång trailer av "Popular Music" här på festivalen har varit nästan fullsatta.

Finns redan bud

Från de viktiga marknaderna i Japan och Tyskland finns redan bud på att köpa filmen.

- Japanerna tycker historien är exotisk, i Tyskland är boken både kritiker- och försäljningssuccé, säger SF:s Ann-Kristin Westerberg.

SF:s satsning på att sälja filmen utomlands har hittills kostat ungefär ett par hundra tusen kronor. Skulle den färdiga filmen sedan bli inbjuden till en viktig filmfestival, får man snabbt punga ut med 400 000-700 000 kronor till. Pengar man hoppas är välinvesterade.

Premiär i september

Filmen har Sverige-premiär 24 september, i Pajala, precis lagom för att Svenska Filminstitutet ska kunna ha chansen att bli Sveriges bidrag till Oscars-nomineringen för bästa utländska film.

Nu går det aldrig att säga hur en film ska bli, efter att ha sett tio minuter.

Lovande

Men det jag såg, verkade väldigt lovande.

Regissören Reza Bagher ("Vingar av glas") verkar ha hittat precis rätt ton i filmen. En blandning av drastisk humor och allvar, begåvade unga skådespelare och veteraner som Björn Kjellman och tonen påminner rätt mycket om den i "Mitt liv som hund".

Och många utländska filminköpare lär ha haft väldigt roligt åt de uttryck som naturligtvis lanseras hårt i trailern för filmen - "knapsu" och "pussy swamp" (fittmyren).

Jan-Olov Andersson