Rolig i sin enkelhet

FILM

Alla bara försvinner

Svensk dokumentär i regi av Kicki Kjellin, Kajsa Blomgren Eldin, Molly Hartleb, Pil Maria Gunnarsson, Othman Karim, Ted Kjellson och John och Kalle Lindgren.

Foto: SF
För vi har tagit studenten...

En himla massa regissörer har gått ihop och gjort en långfilmsdokumentär om fem ungdomar som tar studenten. Vi får följa de olika typerna av gymnasister, från norr till söder, under en dag som på många sätt symboliserar övergången till vuxenlivet. Det handlar om klackarna i taket och mössorna i skyn och massor av champagne och glädje, men också om ångest för vad man ska hitta på nu och fester som inte blir riktigt som man hade tänkt sig.

"Alla bara försvinner" är ingenting spektakulärt på något sätt, men den är ändå rätt rolig i all sin enkelhet. Flera av de klassiska typerna är med: den tysta norrlänningen som har gått ut tekniska programmet och vars firande inte blir häftigare än ett bastubad med två vänner, den blonda tjejen som förlovar sig och flyttar ihop med sin mycket äldre pojkvän på studentkvällen och förmodligen snart har barn, och så Stockholms killen som blir alldeles för full alldeles för tidigt och springer omkring på stan och moonar i ren desperation.

Ibland kan en småpackad artonårings bortkomna kommentarer vara mycket roligare än ett tillrättalagt Hollywoodskämt. I "Alla bara försvinner" slås man av det flera gånger.

Karolina Fjällborg

ARTIKELN HANDLAR OM