Naket och glatt

FILM

Torremolinos 73

Spansk-dansk komedi i regi av Pablo Berger, med bl a Javier Camára, Candela Pena, Juan Diego, Mads Mikkelsen och Thomas Bo Larsen.

Spanien 1973. Stackars Alfredo är en misslyckad försäljare av uppslagsverk. Nu får han ett erbjudande av förlagschefen att filma hur han själv och hustrun Carmen älskar. Filmerna köps sedan av Skandinaviskt institut som säljer vetenskapliga verk om hur folk parar sig i olika länder. Täckmantel för porrfilm, förstås.

Alfredo och Carmen filmar sig, i allt mer proffsiga sexfilmer. Alfredo blir intresserad av regi och kamerainställningar och dyrkar allt Ingmar Bergman gjort.

Carmen ställer upp, och blir sexstjärna i Skandinavien. Det upptäcker hon när en dansk turist vill ha autograf.

Allt älskande leder dock inte till hennes dröm: att bli gravid. Medan ekonomin blir allt bättre blir Carmen allt ledsnare när de inte lyckas få barn.

Alfredo skriver ihop sitt drömprojekt. "Torremolinos 73" ska bli en svartvit konstnärlig långfilm om en änka som ser sin döde man överallt i turistorten. Han får pengar för att göra filmen, men på plats visar sig alla i filmteamet vara danskar. Även den manlige huvudrollsinnehavaren Magnus (Mads Mikkelsen).

En vemodig komedi, som har många roliga nedslag i filmvärlden. Många referenser till Bergman, och det som visas av filmen i filmen "Torremolinos 73" är en fnissig parodi med schackspel, liemannen och olycksbådande nöjesfält. Porr för cineaster.

Jens Peterson