Helt magiskt

Det här är 2000-talets svar på Änglagård

FILM

SÅ SOM I HIMMELEN

Svenskt drama i regi av Kay Pollak, med Michael Nyqvist, Frida Hallgren m fl.

Foto: Sonet Film
Michael Nyqvist och Frida Hallgren gör filmmagi ihop.

Efter blott halvlyckade "Älska mej" (1986) lämnade Kay Pollak den svenska filmvärlden för att skriva böcker och hålla föreläsningar om personlighetsutveckling.

  När han nu efter 18 år gör comeback, är det med en film som i sin berättarglädje till och med överglänser trefaldigt Guldbaggebelönade "Barnens ö" (1980). Det är som att varje bild, varje replik, varje liten detalj är på liv och död.

  Michael Nyqvist spelar en världsberömd dirigent och kompositör som brinner för att skapa musik som öppnar människors hjärtan.

 Mitt uppe i karriären drabbas han av hjärtinfarkt. Alla engagemang bokas av och han återvänder till Ljusåker, den lilla byn i Norrland som han lämnade i barndomen under traumatiska former.

  Han kan förstås inte hålla sig borta från kyrkokören som övar en gång i veckan i församlingshemmet. Hans entusiasm och kärlek till musiken smittar av sig först på kören, sedan på hela samhället - på gott och ont.

  Kvinnorna blir förälskade i honom. Männen blir svartsjuka. Hemligheter och starka känslor som under många år har förtryckts kommer upp till ytan "

Det är en historia som berör på enormt många plan. Man gråter och skrattar omväxlande när Pollak tar ut svängarna ordentligt.

  Här finns otäcka scener med hustrumisshandel och mobbning, här finns enormt fina ögonblick av medmänsklighet, här finns över huvud taget en tro på att människor tillsammans kan skapa något fint.

  Vackra bilder, suverän musik av Stefan Nilsson (Helen Sjöholm sjunger ett par strålande nummer!) och, inte minst, fantastiskt skådespeleri. Av Nyqvist, förstås, både karismatisk och sårbar i filmens centrum. Av Helen Sjöholm, som plågad tvåbarnsmamma med elak man. Av Lennart Jähkel, som en slags byns ledartyp som döljer tomheten i sitt liv bakom prylar och en tuff jargong. Av Niklas Falk/Ingela Olsson, som kyrkoherden och hans fru vars äktenskap bygger på en lögn.

  Och av Frida Hallgren, som gestaltar Lena - byns levnadsglada men i kärlek så brända skönhetsdrottning - med sådan charm och intensitet att det inte kan finnas en man som inte bara vill ta henne i sin famn och krama henne när filmen är slut.

  Det här är 2000-talets svar på "Änglagård", en film som alla kan ta till sina hjärtan. För "Så som i himmelen" är två timmar och femton minuter ren och skär filmmagi!

Jan-Olov Andersson