En succé – det är en dvd

...och nu laddar filmbolagen med samlingsboxar, tv-serier och klassiker i specialutgåva

1 av 5
FINNS I 600 000 HEM Peter Jacksons filmer i "Sagan om ringen"-serien är minst lika stora köpfilmssuccéer som på bio. De två första filmerna har sålt runt 300 000 exemplar, en siffra som få cd-skivor kommer upp i.
FILM

Dvd har tagit över.

Medan skivbranschen krisar och cd-försäljningen minskar köper svenskarna film.

Varje "Härskarringen" säljer i 300 000 på dvd, och det finns många fler storsäljare.

Gyllene Tider och Benny Andersson Orkester är ganska ensamma sommarsuccéer på cd. Men det är lätt att hitta dvd-titlar som säljer mycket bra i Sverige.

Peter Jacksons "Sagan om ringen"-filmer är i särklass. De två första har sålt i 600 000 ex sammanlagt på dvd och vhs i Sverige, och "Sagan om konungens återkomst" är på väg mot samma siffror.

"Hitta Nemo" har redan hunnit sälja 200 000 dvd i Sverige, och "Pirates of the Caribbean" 160 000 stycken dvd. Svenska "Tredje vågen" är en annan stor framgång, med 82 000 sålda dvd. Lägger man till vhs kommer den upp i 110 000 sålda exemplar.

Även en titel som "Den siste samurajen" med Tom Cruise har redan hunnit upp i 75 000 dvd, en försäljning som få cd-skivor når. "Bean" sålde 76 000, "Rat race" 74 000. För att få guldskiva i dag krävs 30 000.

"Vänner" går bra

Även tv-serier går bra. "Vänner" har sammanlagt sålt i 800 000 exemplar i Sverige, 400 000 som dvd.

Och det kommer mera.

Det är inte bara de senaste månadernas biofilmer som släpps på dvd. Det blir också allt vanligare med specialutgåvor av klassiker, plus tv-serier och boxar av olika slag. "Raskens" och "Hemsöborna" kommer i höst.

Den 22 september släpps de tre ursprungliga "Stjärnornas krig"-filmerna på dvd.

Den förlängda "Sagan om konungens återkomst" väntas få dvd-premiär den 10 december.

Åberg i box

De två första säsongerna av "Seinfeld" släpps den 24 november i Sverige. I England släpps serie 1-3 redan 1 november.

Lasse Åbergs "Sällskapsresan"-komedier kommer som dvd-box den 17 november, och den 29 september kan man köpa filmen om Kurt Olsson samt flera Jönssonligor.

Bröderna Marx bästa komedier ges ut den 15 september. Ingmar Bergman-filmer som "Persona", "Sommaren med Monika" och "En lektion i kärlek" kommer den 3 november.

En Gyllene jul

I november kommer också "Korpen flyger" på dvd.

Disneys animerade "Aladdin" och "Mulan" släpps 20 oktober för första gången på dvd, och det blir specialutgåvor av bland andra "Fyra bröllop och en begravning" samt "Rain man".

Samt musik förstås. Till jul kan man köpa Gyllene Tiders turné på dvd.

Här är några släpp i höst

Jens Peterson