Fog of war

FILM

Amerikansk DOKUMENTÄR i regi av Errol Morris om och med

Intervjuer med Robert McNamara som var USA:s försvarsminister under John F Kennedy och Lyndon B Johnson. Han ledde USA:s upptrappning i Vietnam, och berättar öppet om beslut och tvivel och hur han fick sluta när han ville dra tillbaka trupper från Vietnam. En unik bikt om ansvar och samvete. McNamara var även med under andra världskriget och planerade bombräder mot Japan, anfall där 100 00-tals dog.

  Han citerar sin chef general LeMay: "Om vi inte vunnit hade vi ställts inför rätta som krigsförbrytare."

  McNamara tittar åskådaren stadigt i ögonen när han berättar om sitt liv. Även åren som hög chef på Ford, där han var med om att införa bilbälten.

  Intervjubilderna kompletteras med arkivfilmer och bandinspelningar från Vita huset där man hör McNamara diskutera bl a med JFK. Philip Glass har gjort musiken, som ibland tar över för mycket.

  Filmen är indelad i elva lektioner, ett berättargrepp som gör att man sitter och bockar av etapp efter etapp.

  Å andra sidan är det mycket intressant att höra en 85-årig f.d politiker och företagsledare dela med sig av sina erfarenheter och misstag. En av hans lärdomar verkar många ha tagit efter: "Jag svarar inte på frågan som ställs utan den fråga jag önskar hade ställts."

Jens Peterson