"Det är okej att ladda ner film"

Så svarade Moodysson i Aftonbladets chatt

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
FÖRLÄNGDE CHATTET Över 3 000 personer ville passa på att chatta med Lukas Moodysson på aftonbladet.se i går.
FILM

Det skulle ha blivit 30 minuter - men förlängdes till en timme.

I går chattade Lukas Moodysson med läsarna på aftonbladet.se och fick svara på frågor om porrfilm, piratkopiering och sin nya film.

Över 3 000 personer ville ställa frågor till Lukas Moodysson under gårdagens chatt på aftonbladet.se. Regissören till den omdiskuterade filmen "Ett hål i mitt hjärta" svarade bland annat på frågor om piratkopiering och svensk film.

Tanken var att Lukas Moodysson skulle chatta med Aftonbladets läsare i 30 minuter men chatten förlängdes till en timme, på regissörens initiativ. Här är ett smakprov och samtliga frågor och svar hittar du www.aftonbladet.se.

Hur du gjorde research inför "Ett hål i mitt hjärta"? Tittade du på mycket porrfilm?

- Porrfilm och "Big Brother" och Michel Foucault och Heiner Müller och shamanism och The Cure. Jag vet inte riktigt vad research är. Jag tror att hela mitt liv är en enda lång research.

Hur ser du på folk som laddar ner dina filmer gratis i stället för att se dem på bio eller hyra dem? Är budskapet viktigare än förtjänsten och möjligheten att du kan göra fler filmer?

- Jag tycker det är okej att ladda ner från nätet och att piratkopiera och sånt. MEN - det är skittråkigt att se film på sin dator eller på tv. Film är faktiskt bäst på bio. Rent ekonomiskt tror jag att nerladdning och sånt snarare ökar intresset för film än att det leder till att färre människor går på bio. Jag är hur som helst helt för underjordisk spridning.

Vad anser du rent generellt om svensk filmindustri och svenska filmer?

- Jag ser nästan inga svenska filmer. Jag ser inte så många filmer över huvud taget. Jag är mer intresserad av annat.

Jorunn Amcoff