90 minuters garv

Dodgeball är ett Friskis & Svettis-pass för ansiktet

Foto: fox film
I ”Dodgeball” kan vad som helt hända.
FILM

Det är kul med dumskallar. På bio.

”Dodgeball” visar upp en ny samling knasbollar, men det finns vissa kännetecken på sådana här filmer. Ett är att Ben Stiller har en stor roll.

Dodgeball är någon sorts sport där två lag kastar bollar på varandra. Den som träffas får gå av banan. Siste man kvar vinner. Dodge betyder ”undvika”, ”ducka”. Filmens hjälte är Peter La Fleur (Vince Vaughn) som driver ett gym. Det går dåligt. De som besöker gymmet är en samling förlorare av olika sort, det finns inga pengar och allt är förfallet. Tvärs över gatan ligger den framgångsrika konkurrenten som drivs av påfrestande White Goodman (Ben Stiller). Han vill ta över det sorgliga fattiga stället och en kvinna från banken skickas över för att göra revision.

Det visar sig att det behövs pengar omedelbart för att rädda loser-gänget. Kan de få dem genom att ställa upp i en dodgeball-turnering i Las Vegas?

Den sortens intrig fanns redan i bröderna Marx-filmer från 1930-talet. Men det är inte upplösningen som är poängen, utan vägen dit. ”Dodgeball” har gott humör och tillräckligt med roligheter för att underhålla i 90 minuter.

Ett bra Friskis & Svettis-pass för ansiktsmusklerna.

Dodgeball

Jens Peterson