Hilary går på knock

Foto: SF
mästare och elev Clint Eastwood gör rollen som gym­ägare som motvilligt tränar Hilary Swanks karaktär i boxning.Foto: SF
FILM

”Million dollar baby”

Amerikanskt drama i regi av Clint Eastwood, med honom själv, Hilary Swank, Morgan Freeman m fl.

Det ska sägas direkt: Clint Eastwoods fyrfaldiga Oscars-vinnare är bland det bästa han har gjort i karriären.

Som skådespelare har han aldrig varit så sårbar, som regissör har han sällan skapat sådan närhet till sina filmers huvudpersoner.

Förlagan är noveller av pseudonymen F.X. Toole, under många år så kallad ”cut man”, den medlem av en boxares team som plåstrar om honom/henne så att de kan fortsätta matchen trots skador.

Hjälper motvilligt till

Miljön är ett nedgånget boxningsgym i Los Angeles. Det ägs av Frankie Dunn (Eastwood), en tränare som aldrig vågat chansa, som har sett alla sina bästa talanger lämna honom för mer penningstarka managers så fort de närmat sig en titelmatch. Ställets allt-i-allo är ”Scrap” (Morgan Freeman), före detta boxare, blind på ett öga. Dit kommer white trash-tjejen och servitrisen Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) och vill att de ska göra henne till kvinnlig boxningsstjärna. Högst motvilligt tar de sig an henne, Frankie tycker inte att tjejer ska boxas över huvud taget.

Visst, vi får följa Maggie uppåt i karriären.

Men filmen är så mycket mer än boxning. Frankie har ett problematiskt förflutet med både ”Scrap” och sin egen dotter. Han söker tröst och försoning via dagliga kyrkobesök. Maggies trasiga bakgrund får vi förståelse för via några enormt bra scener när hon möter sin familj.

Byter skepnad

Och med en tredjedel kvar, slår Eastwood en filmisk vänsterkrok som lär chocka de flesta biobesökare. Plötsligt byter filmen skepnad och blir ett enormt engagerande drama, som också ställer svårlösta moraliska frågor.

Filmen innehåller tre personporträtt som verkligen berör och lysande skådespeleri från trion i centrum.

För övrigt måste väl Morgan Freeman – det är genom hans rollfigur historien berättas – ha världens vackraste röst!

Jan-Olov Andersson