Effektiv thriller

”Tolken” håller spänningen vid liv

FILM

Tolken

Amerikansk thriller i regi av Sydney Pollack med bl a Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Jesper Christensen, Earl Cameron och Yvan Attal.

Foto: UIP

Det är sent på kvällen i FN-skrapan i New York. En tolk (Nicole Kidman) som ska hämta sina saker råkar höra viskningar om ett attentat. Slumpen gör att hon är en de få människor i New York som förstår det afrikanska språk som viskas. Hon berättar för amerikanska myndigheter att hotet är på gång. Säkerheten höjs inför FN-besöket av en hatad afrikansk statschef.

”Tolken” håller spänningen vid liv, tillräckligt för att man ska börja fundera på otroligheter först efteråt. Sean Penn spelar en säkerhetsagent som leder fallet och inte vet vad han ska tro om tolken och hennes berättelse. När polisen rotar i hennes förflutna hittar de frågetecken. Helt klart är att flera har anledning att hämnas på den gästande presidenten. Oppositionsgrupper höjer sina röster i New York.

Snygga New York-miljöer med en pulshöjande resa till Brooklyn där det blir spänning ombord på en buss.

Sydney Pollack är en duktig filmberättare, och det här påminner om nerven i hans ”Tre dagar för Condor” och ”Firman”. Efter de misslyckade ”Sabrina” (1995) och Stulen kärlek” (1999) har han dock gjort ett uppehåll med regisserandet och arbetat mest som producent. ”Tolken” är en kompetent comeback.

Duktiga skådespelare gör oss intresserade av människorna. Nicole Kidman med ett passionerat förflutet till det påhittade afrikanska landet, Sean Penns polis som knappt kommit ur en sorg och försöker bota smärtan med att arbeta för mycket.

Effektiv thriller mot en trovärdig politisk bakgrund.

Jens Peterson