Mustig och rolig

”Kärlek & fördom” - en traditionell brittisk köttpaj kryddad med curry.

FILM

”Kärlek & fördom”

Indisk-brittisk romantisk komedi i regi av Gurinder Chadha, med bl a Aishwarya Rai, Martin Henderson, Namrata Shirodkar, Daniel Gillies och Marsha Mason.

Mr Darcy finns kvar och är nu en hotellägande miljonär från USA. Men han gör fortfarande ett lika stelt och stöddigt intryck på den kvinnliga huvudpersonen.

Jane Austens roman från 1813 har flyttats till Amritsar i dagens Indien, men mitt bland all e-post och sms finns den gamla kärlekshistorien kvar. Även persongalleriet. Den beskäftige tråkige prästen har blivit en självgod revisor som bor i Kalifornien men kommer till Indien för att välja fru. Familjen Bennett har blivit familjen Bakshi, med samma fyra vuxna döttrar som ska giftas bort och samma prat om hemgift. Mamman är fortfarande pinsamt pladdrig, den yngsta dottern är alltför förtjust i flirtande.

Det handlar mest om äldsta systern som uppvaktas av en rik advokat på besök från London, och om Lalita som möter den arrogante Darcy.

Gammalt och nytt i en intelligent korsning. Här finns dessutom färgstarka sång- och dansnummer i Bollwood-stil. Ibland kan de stoppa upp handlingen, men mest tillför de must och doft och humor. Regissören Gurinder Chadha (”Skruva den som Beckham”) har rätt handlag för den här crossover-filmen. Traditionell brittisk köttpaj kryddad med curry.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM